Hoe meer ik het woord 'nee' niet mag zeggen, hoe groter de drang om het te schreeuwen

Column

Hoe meer ik het woord 'nee' niet mag zeggen, hoe groter de drang om het te schreeuwen

Tess Milne
Door

Tess Milne

Gepubliceerd op

12 oktober 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

Fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

12 oktober 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

Fotografie Tom ten Seldam

Heb je ooit gehoord van gentle parenting? Het schijnt dé trend te zijn in opvoedland. Maar... gentle voor wie? De kinderen? Of ook voor de ouders? Centraal bij deze stijl van opvoeden staan in elk geval empathie, respect en geweldloze communicatie. Klinkt geweldig. Maar in de kleine letters wordt het wazig.

Geweldloze communicatie houdt in dat je rustig met je kind in gesprek gaat. Dat je vraagt waar zijn of haar gevoelens vandaan komen, ook als ze trappend met een tantrum in het gangpad van Lidl liggen. En dat je de woorden ‘nee’ en ‘niet’ vermijdt. Ik heb het geprobeerd. En dat terwijl ik alleen al van het woord opvoedstijl een allergische reactie krijg. Kennelijk was de twijfel over mijn ouderschap groot genoeg om ertoe te worden verleid. En dus ging ik rustig in gesprek met mijn peuter toen hij commandeerde dat ik zijn teddybeer uit zijn bed moest halen. Ik probeerde de woorden 'nee' en 'niet' te ontwijken alsof mijn leven ervan afhing. En dat is best moeilijk. Nog een voorbeeld: 'Mama, ik wil ijs.' Mijn normale antwoord: 'Het is maandag, het zit er vandaag niet in.' Het gentle-parenting-antwoord: 'IJs? Wat dacht je van een bevroren smoothie?' Hoe het gesprek vervolgens ging? 'Blegh.' 'Blegh? Bedoel je niet lekker?' (Mislukt, één keer het woord 'niet' gezegd.) 'Niet lekker.' 'Wat dacht je van een krentenbol?' 'Nee.' 'Kijk daarbuiten, een merel!' Je begrijpt wat ik bedoel, het is alsof je in een mindcontrol-spelshow zit. En het gesprek kan rustig eeuwig doorgaan. Het resultaat? Mijn kinderen kijken naar me alsof ik gek geworden ben en ik ben kapot. En hoe meer ik het woord 'nee' niet mag zeggen, hoe groter de drang om het te schreeuwen. Waar gaat deze opgekropte frustratie naartoe?

Ik denk dat gentle parenting net als een foundation met veel pigment is: laat het over aan de professionals. Mijn zus, die haar hele leven in het onderwijs heeft gewerkt, rockt gentle parenting als The Queen’s Gambit. Maar voor de rest van ons – de spartelende ouderorganismen die worstelen om hun werk- en thuisleven aan elkaar gebreid te krijgen: pak hem breed. Maak je niet druk om die kleine woorden, en je hóéft geen filosofische les te trekken uit een gangpadmeltdown. Waar je wel een filosofische les uit kunt trekken? Een koud drankje met jezelf in een strandstoel. Ik trendset nu alvast de opvoedstijl van 2024: pina colada parenting.

Bestel 'm hier

7 ,95

delen
Tess Milne

Tess Milne (35) is presentator en hopt al meer dan tien jaar langs op je beeldbuis. Daarnaast is ze ook nog schrijver en moeder van de jongens Cairo (5) en Skye (2).

Wil je ook lezen

Wij hebben de allerleukste producten voor jou en je wonderspruit op een rijtje gezet!