'Slapend rijk worden bestaat niet'

Column

'Slapend rijk worden bestaat niet'

Chantal Janzen
Door

Chantal Janzen

Gepubliceerd op

16 augustus 2023 om 07:00

Gepubliceerd op

16 augustus 2023 om 07:00

En als het al zou bestaan, zou het niks voor mij zijn. Stel je voor, je ligt dag in, dag uit op de bank te vegeteren terwijl je bankrekening langzaam maar gestaag volloopt. Ik moet er niet aan denken. Wat doe je dan? Continu op vakantie gaan? Drie keer per dag uit eten gaan in drie verschillende peperdure outfits? Kijk, ik wil ook weleens dat mijn vakantie net wat langer duurt. Maar als mijn leven alleen nog maar uit vakantie zou bestaan, zou ik – vermoed ik – sterven van verveling.

Het is natuurlijk ook niet zo dat mensen die slapend rijk worden, dat letterlijk slapend doen. Nou ja, misschien degenen die een fortuin hebben geërfd of de enkeling die al jong een grote prijs in een loterij won, maar anderen hebben er toch echt veel voor gedaan. Bijvoorbeeld iets bijzonder vernuftigs uitgevonden wat een groot succes werd. Maar mensen die dingen uitvinden, maken meestal eerst vijfhonderd missers voordat er een keer eentje lukt. En als het dan lukt, willen ze verder naar de volgende, niet stoppen omdat ze er toevallig een goed salaris mee verdienen.

Ik hoorde vorig jaar een hoop mensen zeggen dat Kate Bush slapend rijk werd omdat haar nummer Running Up That Hill gebruikt was in Stranger Things en ze daar in een maand twee, drie miljoen euro mee verdiende. Misschien vergeet iedereen dan even dat die vrouw al sinds haar achttiende keihard werkt in een pittige muziekindustrie. Dus slapend, nee, ik geloof niet dat Kate het daarmee eens is.

Daarbij is de perceptie van rijk ook voor iedereen anders. De een voelt zich rijk omdat ze elke dag een maaltijd op tafel zet en de huur of hypotheek betaalt, de ander voelt zich pas rijk als ze in principe niet meer hoeft te werken. Voor weer iemand anders zijn liefde en gezondheid het enige belangrijke. Voor mij is het een combinatie van de eerste en laatste, en streef ik niet naar een immens bedrag op mijn bankrekening. Ik kom niet uit een familie met geld, en heb voor iedere euro die ik bezit snoeihard gewerkt. En dat doe ik nog steeds. Ik neem best vaak risico’s wat ondernemen betreft, en daar zit nu eenmaal als nadeel aan dat je niet altijd de juiste beslissing maakt. Ik wil geen rijk, maar vooral een rustig leven. En een rustig leven bestaat voor mij uit geen stress hebben en gewoon werken. En nu hoor ik jullie denken: zij heeft makkelijk praten. Klopt, ik heb mazzel dat ik mijn geld verdien met wat ik het liefste doe. En ik begrijp dat dit heel veel mensen niet gegeven is. Maar toch zijn gezondheid en geluk veel en veel belangrijker dan rijkdom. Ik begrijp gewoon niet goed dat sommige mensen die het al heel goed hebben, streven naar (een nog groter) rijkdom. Daarbij is continu streven naar iets ontzettend vermoeiend en word je er denk ik op den duur gruwelijk ongelukkig van.

Soms hadden mensen die rijk zijn voordat ze iets startten ook echt de intentie om rijk te worden. Maar net zo vaak is dat juist geen hoofddoel en deden ze iets waar ze een enorme passie of gedrevenheid bij voelden, en dat resulteerde óók in rijkdom. Als er een geheime code was om rijkdom te bereiken, was die allang niet meer geheim, geloof me maar. Al die, naar eigen zeggen, supersuccesvolle mensen op Instagram die jou deelgenoot willen maken van hun succes door even tienduizend euro over te maken, zijn knettergek. Het enige waar zij rijk mee worden, is het uitventen van het verlangen van anderen. En als je het op die manier wil spelen, ben je echt ziek. Zo werkt het nooit. Er is geen trucje. Je kunt ook geen fortuin 'manifesteren' en er be- staat al helemaal niet zoiets als 'gratis geld'. Kijk naar influencers, waar weleens denigrerend over gesproken wordt, alsof ze een prima salaris verdienen door een keer per dag een 'fotootje' te maken, werken voor hun geld. Want het is nooit zomaar een fotootje. Er zit meer werk in. En dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat je geld verdient: door ervoor te werken. Of je dat nou met je brein, uiterlijk of handen doet. En als je geluk hebt, verdien je geld met je hobby. Dat zou het mooiste zijn: iets doen wat je écht leuk vindt en daar je geld mee verdienen. Want als het lukt om iets te doen waar je gelukkig van wordt, en bovenal een gezond lijf houdt, dán ben je pas echt rijk. En dat slapen, dat doe je maar ’s nachts.

&C's septembernummer is nu verkrijgbaar

7 ,45

delen
Chantal Janzen

Je weet wel, die van &C. Maar ook moeder, echtgenote, presentatrice, actrice, zangeres, danseres én wil het liefste iedereen blij maken. Lukt overigens niet altijd. Maar ze doet echt haar best.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur