Ik kan niet geloven dat dit op onze basisscholen bestaat

Column

Ik kan niet geloven dat dit op onze basisscholen bestaat

Tess Milne
Door

Tess Milne

Gepubliceerd op

11 september 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

11 september 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Ik schrijf dit met trillende handen. Wat een leuk laatste weekend voordat school begint moest zijn, is een aflevering van Black Mirror geworden.

Afgelopen vrijdag krijgen we een bericht in het ouderportaal. 'We gaan in de klas werken met ClassDojo, een beloningssysteem om gewenst gedrag te stimuleren. De kinderen hebben hun eigen monsteravatar en krijgen punten bij gewenst gedrag.'

Ik voel me onprettig worden als ik het lees. Een beloningssysteem?! We hebben het hier over kinderen van 5/6 jaar oud. Na een snelle search op het internet lees ik dat de kinderen ook strafpunten kunnen krijgen bij ongewenst gedrag. En dat er foto's gemaakt kunnen worden van het 'verkeerde' gedrag wat via een scherm in de klas geprojecteerd kan worden. Hoe het systeem wordt ingezet kan de leraar zelf kiezen. Maar feit blijft dat deze functies tot het arsenaal horen.

Ik ben gelukkig niet de enige bij wie de alarmbellen afgaan. The New York Times schrijft 'Privacy concerns for ClassDojo and other tracking apps for schoolchildren.' Forbes schrijft 'Classroom Technology Is Indoctrinating Students Into A Culture Of Surveillance' en The Guardian: 'Do we really need an app that could make classrooms overly competitive?'

En hoe zit het met de rechten van het kind? Wie bepaalt wat goed gedrag is? Elke leraar heeft weer andere normen en waarden. Krijgen jongens die meer behoefte hebben aan bewegen strafpunten? Of vroege leerlingen die nog meer behoefte hebben aan spelen? Ik kan gewoonweg niet geloven dat dit op onze basisscholen bestaat. Moet je voorstellen dat dit systeem op je werk wordt geïmplementeerd. Dan zou de wereld toch in opstand komen? Daarom vraag ik hier op niets minder dan een revolutie. Onze kinderen kunnen namelijk nog niet zelf in opstand komen. Dus alsjeblieft deel dit bericht en zeg het voort. Want dit mogen we niet toestaan.

Update: de directeur van onze school is meteen met ons in gesprek gegaan en was behoorlijk begripvol. We hopen dat de situatie snel wordt opgelost.

delen
Tess Milne

Tess Milne (35) is presentator en hopt al meer dan tien jaar langs op je beeldbuis. Daarnaast is ze ook nog schrijver en moeder van de jongens Cairo (5) en Skye (2).

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen

Wij hebben de allerleukste producten voor jou en je wonderspruit op een rijtje gezet!