Stealthing, of het condoom aftrekken tijdens de daad, verdient een eigen, nieuwe wet

Column

Stealthing, of het condoom aftrekken tijdens de daad, verdient een eigen, nieuwe wet

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

28 februari 2023 om 20:00

Gepubliceerd op

28 februari 2023 om 20:00

Vandaag kwamen er (voor het eerst) twee zaken voor de rechter waarbij een vrouw een man beschuldigt van het stiekem afdoen van het condoom tijdens de seks. Dit terwijl de vrouw alleen had ingestemd met seks mits het veilig zou zijn. De man in de ene zaak ontkent dat dat met opzet gebeurd is, de man in de andere zaak ontkent dat de seks überhaupt onveilig was. Het Openbaar Ministerie pakt uit en noemt de move, die bekend staat als stealthing, in beide gevallen een vorm van verkrachting. 

Toen ik las waarom deze vrouw naar justitie is gestapt wilde ik alleen maar 'YAAAAASSSS QUEEEEN' schreeuwen. Ze maakt een prachtig punt: volgens haar denken mannen tegenwoordig (of eigenlijk sinds jaar en dag als je het mij vraagt) met van alles weg te kunnen komen en komen dit soort acties waarin vrouwen dus eigenlijk tegen hun zin in onveilige seks hebben, nog veel te vaak voor. Helemaal mee eens. Het is dat ze niet ongewenst zwanger is geraakt of een gore ziekte van die kneus heeft opgelopen. Maar zelfs zonder dat heeft ze een bijzonder sterk punt. Want waarom denken mannen dat ze vrouwen op deze manier kunnen misleiden? Wat is dit voor een naaistreek, letterlijk en figuurlijk?  Lees ook: Gender reveals, nóg een dag die meer om jezelf draait dan om de vrucht in je buik Het OM neemt de zaak uitermate serieus, iets wat ik heel erg vet (en een beetje onverwacht) vind. Alleen één ding zit me niet helemaal lekker. Het OM wil bewijzen dat dit een vorm van verkrachting is, omdat stealthing niet in het wetboek voorkomt. Dat lijkt mij niet slim. Full disclosure bij deze mening van mij: weet wel dat ik al mijn juridische kennis te danken heb aan Law & Order: Special Victims Unit. Dus pin me er niet op vast, maar ik denk dat je, door stealthing onder verkrachting te scharen, verkrachtingsontkenners en goedpraters nog meer munitie geeft om vrouwen niet serieus te nemen. Je hoort ze al brommen: 'Ja hallo, ze wilde toch gewoon seks met die gast, dan moet je niet opeens terug gaan krabbelen omdat het rubbertje per ongeluk af ging.' En: 'Ze had er achteraf gewoon een vervelend gevoel over, is dat nu ook al verkrachting?'. Kun je nagaan wat voor discussies dat op gaat leveren. Nee, alsjeblieft. Neem stealthing ook serieus en bedenk er een aparte wet voor. Of in elk geval iets wat er op lijkt. Noem het seksuele misleiding en som super duidelijk op wat daaronder valt. En neem daar dan ook meteen in mee dat vrouwen ook zoiets soortgelijks kunnen flikken met doorgeprikte condooms, niet geslikte pillen en verzonnen zwangerschappen. Natuurlijk, net als andere zedenzaken zijn dit soort dingen vaak uitermate moeilijk te bewijzen, maar dat zijn zorgen voor later en absoluut geen reden om preventief aangifte te ontmoedigen.  Seks draait voor 100 procent om vertrouwen en elke partij, m/v/x die daar mee probeert te klooien mag van mij op de juridische blaren zitten. 

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (35) is freelancejournalist, fervent twitteraar en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is onlangs moeder geworden van dochter Vesper. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen