Ilona loopt op blote voeten: 'Op gekke fotoverzoeken ga ik niet in'

Body & Mind

Ilona loopt op blote voeten: 'Op gekke fotoverzoeken ga ik niet in'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 september 2022 20:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen beeld Valentina Vos

Gepubliceerd op

21 september 2022 20:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen beeld Valentina Vos

Alle schoenen verzamelen. Op TikTok verschijnen steeds vaker video's van mensen die de keuze maken op blote voeten te leven en het schoeisel in de kast te laten. Ook Ilona. Zij vertelde via TikTok dat ze op blote voeten naar de supermarkt loopt. Die video is inmiddels bijna één miljoen keer bekeken.  

Voor we Ilona spreken, babbelen we eerst eens met podoloog Ted Goessens. Want: is het eigenlijk wel goed voor die poten? Hij laat ons weten dat het lopen op blote voeten geen trend is van de laatste maanden of jaren. Het gebeurt al eeuwenlang, maar doordat oppervlakten zijn veranderd zijn we steeds vaker schoenen gaan dragen. Niet zo gek ook, met grof asfalt. 'Vanuit mijn expertise is het gezond, vooral voor kinderen, om op blote voeten te lopen. Je traint de spieren rondom je voet en enkel. Hoe vaker je zo op stap gaat, hoe makkelijker het wordt. Belangrijk: op blote voeten lopen is niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je een holle voet hebt, met maar twee of drie steunpunten, dan gaat je voet anders om met de prikkeling van de ondergrond. Dan kun je het beter vermijden.'

Lees ook: Laura werd gestalkt door haar moeder: ‘Ik was altijd bang dat ze ineens voor m’n neus zou staan’

Ilona (33): 'Bijna drie jaar geleden liep ik voor het eerst op blote voeten. Ik voelde pijn in m'n knie, heup en rug.  Ik probeerde van alles, maar niks mocht baten. Door zoveel mogelijk schoenen te vermijden zou het zeer minder kunnen worden. Proberen kan altijd, dacht ik. Inmiddels zijn we alweer wat jaren en minder pijn verder. Vaker op schoenloze voeten lopen doe ik pas sinds vorig jaar. Dan ga ik bijvoorbeeld een rondje wandelen, of naar de supermarkt. Ik bedenk wel vooraf welke zaak ik in wandel. Sommigen zijn helemaal niet blote-voet-vriendelijk. Bijvoorbeeld door rondslingerend glas. Het voelde als een overwinning om naar de winkel te gaan met blote voeten. Ik dacht: dit moet ik filmen. Nooit verwacht dat de video zoveel zou worden bekeken.

Lichamelijk merk ik overduidelijk verschil, ik heb veel minder klachten. M'n voeten zijn sterker. De platvoeten die ik eerst had, heb ik niet meer. Hoe bijzonder is dat. Je verwacht misschien een dikke laag eelt door al die kilometers, maar dat valt hartstikke mee. Door het lopen op de stenen, slijdt die laag er ook weer af. Niet alleen fysiek merk ik een verandering. Door m'n autisme raak ik snel overprikkeld. Wanneer ik op blote voeten loop, ben ik bezig met - verrassend - m'n voeten. Uitkijken dat ik niet in glas loop, of op een naaktslak stap. Bah. Als het heeft geregend of het is winter denk ik toch wel twee keer na om op blote voeten te lopen. Ik kies dan eerder voor speciale barefoot schoenen. Dat zijn schoeisels met een dunne zool. Geen naaktslak voor mij, hoor.

'Normale' schoenen draag ik vrijwel nooit meer. De enige uitzondering zijn m'n Dr. Martens. Ga maar eens met je naakte poten of een dunne sok je scooter van de standaard afhalen. Niet te doen, als je nog tenminste nog wat voet over wil hebben. Er is weinig assortiment in barefoot schoenen. Dat vind ik soms nog weleens jammer. Hippe, gekleurde sneakers, hakjes of andere voetbekleding maken ze nog niet voor barefoot. Maar gelukkig komen er steeds meer alternatieven. 

Op straat kijken mensen me wel aan, maar wie weet gluren ze wel naar de kleur van m'n haar, of m'n kledingstijl. Loer maar lekker, denk ik dan. Ik denk dat je al snel wordt aangestaard als je er 'anders' uitziet dan gemiddeld. Ik probeer mij daar weinig van aan te trekken. Gelukkig krijg ik ook genoeg motiverende opmerkingen. Bijvoorbeeld: 'Zo, dat is dapper op blote voeten' of 'Jij durft!'. Soms lopen mensen zelfs naast me en spreken hun bewondering uit. Laatst liep ik een rondje en kwam een oudere man tegen die mij vervolgens nariep: 'Dat zijn de lekkerste schoenen die er bestaan. Ga zo door meid!' Ik vond dat zo lief. 

Lees ook: Priscilla's zus werd vermoord: 'Ik had nog maanden nachtmerries van haar bebloede matras'

Op TikTok voelen mensen de ruimte om hun ongefilterde mening over m’n keuze te geven. Ze vinden het onhygiënisch of gek. De meest hoge, gekke schoenen worden wel geaccepteerd, maar blote voeten niet? Dat vind ík raar. Ik krijg ook weleens het verzoek of ik een voetfoto wil maken. Die stuur ik niet, hoor. Als je googelt op 'voeten' krijg je genoeg te zien. In real life schieten mensen gelukkig nog geen kiekjes. En als het wél gebeurt? Hard doorlopen - op blote voeten weliswaar.'

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen