Gratis gezonde schoollunch? Veel ouders bepalen liever zelf wat hun kroost eet

Body & Mind

Gratis gezonde schoollunch? Veel ouders bepalen liever zelf wat hun kroost eet

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

26 januari 2023 om 07:00

Bron / Fotografie

ANP

Gepubliceerd op

26 januari 2023 om 07:00

Bron / Fotografie

ANP

Als je een kind hebt dat naar school gaat ken je de discussie: zouden basisscholen een lunch moeten aanbieden? Aan de ene kant: goed nieuws voor kinderen die in armoede leven en waarvan de ouders soms niet in staat zijn om een gevulde lunchtrommel mee te geven. En aan de andere kant zijn veel ouders tegen: denk eens aan de allergieën! 

Journalistiek onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV en stichting Ouders & Onderwijs deden een onderzoek onder bijna duizend ouders van basisscholieren. Ze vulden een vragenlijst in over eten op school. Hieruit bleek dat 38 procent van de ouders tegen een door school aangeboden lunch is, 44% is vóór en de rest weet het niet. Van de 38% tegenstanders zegt 64% zelf te willen bepalen wat hun kind eet. 

Ook zijn er ouders die bezorgd zijn over de allergieën van hun kind en de eventuele hoeveelheid die hun kroost voorgeschoteld zou krijgen. De mensen die zo’n lunch wel zien zitten, doen dit vooral met het oog op kinderen van arme ouders. 

Lees ook: 'Die kinderen van nu die drinken liever water.'

"Ik zou zeker kijken naar hoe kinderen die in armoede leven een gezonde lunch en tussendoortje op school kunnen krijgen. Om stigma tegen te gaan is het fijn dat je schoolbreed gezond eten aanbiedt", schrijft een van de respondenten.

De meeste positieve ouders zijn ook bereid om mee te betalen aan een eventuele gezonde schoollunch. 

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat tweederde van de ondervraagde ouders een langere lunchbreak voor hun kinderen zou willen.  Zo zegt een van hen: "De kinderen moeten het eten naar binnen schrokken in een recordtempo en dat gebeurt ook niet in alle rust: de tv staat aan."

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (35) is freelancejournalist, fervent twitteraar en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is onlangs moeder geworden van dochter Vesper. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.