Geen getreuzel: zo maak je sneller een keuze bij een horecatent

Body & Mind

Geen getreuzel: zo maak je sneller een keuze bij een horecatent

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

23 september 2022 19:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Kee&Kee

Gepubliceerd op

23 september 2022 19:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Kee&Kee

Treuzelen. En dat elke keer wanneer je in de McDrive rijdt, in een ijssalon staat of überhaupt bij het kiezen van de menukaart. Is het de stress waard? Nee. Kan je er wat aan doen? Ja. 

Dubben Twijfelkont of doener-zonder-denken? Schaal jij je onder de eerste groep dan kunnen die vluchtige kortetermijnkeuzes lastig zijn. Weet jij van tevoren naar welke tent je gaat? Winnen. Zoek de menukaart op en oriënteer alvast naar je keuze. Stel jezelf de vragen: heb je zin in een bepaald gerecht? Wat had je de vorige keer? Hou jij wel van nieuwe gerechten of ben jij team 'wat de boer niet kent, vreet-ie niet'? Zijn er ingrediënten die je niet lekker vindt of niet mag hebben? Tegen de tijd dat jij een stap in die zaak zet, weet je allang wat je moet bestellen. Ook weleens lekker. 

Lees ook: Vrijwillig tranen met tuiten janken: dit is waarom we huilfilms kijken

Kalm aan Zit jij nog nietsvermoedend te kletsen, vraagt de ober naar je bestelling. Tja, wat staat er eigenlijk in het menu? 'Zoveel keus, ik moet nog even kijken hoor!' Geen schande om wat extra tijd te vragen. Anders zit jij straks aan de pizza margherita, terwijl je misschien een pasta cacio e pepe wil. En daar had je nou net geen trek in. Of nou ja, in de pasta wel hoor. Wie weet kan de ober of ijssalonverkoper alvast de volgende helpen. Zij blij, jij blij.  

Spelletje spelen Zit je met je handen in het haar? Vraag de verkoper naar de dagspecial, een gerecht dat goed loopt of ga voor een verrassing. Laat de ober of je eetpartner een gerecht/smaak voor je kiezen. Verrassing op je bordje. Het kan zijn dat je het niet te kanen vindt, maar dat is het risico dat je neemt. Pinterest-advies in aantocht: no risk, no magic

Hapklaar De gouden methode om tevreden te zijn met je keuze? Choice Closure tot uw dienst, blijkt uit een artikel van consumentenpsycholoog. Wat dat nou eigenlijk inhoudt? A: kies op je gemak een gerecht of smaak, B: geef – wanneer jij daar aan toe bent – je keuze door aan de ober en C: sla zelf de menukaart dicht en sla 'm niet meer open. Door niet meer te loeren naar andere opties, zorg je ervoor dat je brein went aan de keuze en eerder tevreden is. 

Lees ook: Deze smaak is er ook nog: 7 tekenen dat je ambivert bent

Tip van Flip Een gratis tip voor als je stress hebt in een ijssalon: het is een ongeschreven regel dat je bij de ijssalon smaken mag proeven. Doet niet iedereen. Zonde. Dus kom je er niet uit, vraag of je effe die smaak mag proberen. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit alleen vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen