Wraakmelden: er is een nieuwe trend op datinggebied en hij is nógal kinderachtig

Body & Mind

Wraakmelden: er is een nieuwe trend op datinggebied en hij is nógal kinderachtig

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

11 maart 2023 om 20:00

Gepubliceerd op

11 maart 2023 om 20:00

Het is blijkbaar een dingetje op apps als Tinder, Grindr en Hinge: mensen die na een slechte date of een stukgelopen relatie het profiel van hun ex reporten en van de app verwijderd proberen te krijgen. Het wraakmelden begint echt op een trend te lijken nu de 'slachtoffers' zich zelfs melden op Reddit en TikTok, zo schrijft The Cut.

Hoe weten we zo zeker dat het om wraakmelden gaat? Better Business Bureau is een bedrijf dat meldingen over apps die onterecht gebruikers verwijderen verzamelt en bekijkt. En uit hun rapportages blijkt dat er steeds meer mensen worden 'geband' van datingapps die er sterk van overtuigd zijn dat het of een fout of een complot is. Van hun boze ex.  Lees ook: Daten met een introvert? Waarom dat allesbehalve saai is

Wat is de gemene deler? De slachtoffers van wraakmeldingen zijn allemaal heel erg pissig, vooral als zo'n ban van een app betekent dat ze hun dure jaarabonnement bijvoorbeeld niet meer kunnen gebruiken. Weggegooid geld. Daarnaast komen bijna al deze slachtoffers met een theorie over waarom ze geblokkeerd zijn op de app. En ja, die theorieën gaan altijd over een boze ex. In Amerika noemen ze het revenge reporting. Sommige slachtoffers claimen zelfs dat hun exen het opgebiecht hebben en toegeven dat zij achter de valse meldingen zaten. 

Oké, maar wie moeten we nou geloven? Geen flauw idee. Er zullen vast mensen tussen zitten die echt zulke rotexen hebben. En er zullen ook vast mensen tussen zitten die zich gewoonweg misdragen op datingapps en zo'n blokkade hebben verdiend. Hinge geeft in elk geval aan dat ze een blokkade pas opheffen als de geblokkeerde documentatie kan aanleveren waaruit blijkt dat het inderdaad een actie van een boze ex of scharrel is geweest.  Lees ook: Holy shit: mensen zijn in shock nadat ze leren wat 'iglooing' betekent, en jij zo ook

Nog tips om te voorkomen dat iemand dit bij mij flikt? Geen labiele mensen boos maken? Altijd extreem vriendelijk blijven? Niet al teveel waarde aan je datingaccounts hechten? Alles lijkt hopeloos, kijk maar naar het verhaal van Erin Charaba (36), dat in The Cut wordt aangehaald. Zij probeerde in 2021 in te loggen op haar Tinder, Hinge en OkCupid accounts en bleek overal geblokkeerd en van de app verwijderd te zijn. Ze probeerde nieuwe accounts te maken op andere telefoons maar de apps herkenden haar ip adres en ze bleef geblokkeerd. Wat bleek? Charaba had een man op een van haar datingaccounts afgewezen. Ze hadden niet eens afgesproken. Sterker nog, hij had haar thuis uitgenodigd en zij wilde geen vreemde ontmoeten bij iemand thuis. Zij verdenkt hem ervan haar overal op de zwarte lijst te hebben gekregen, omdat ze hem ook op verschillende apps tegen was gekomen. 

Deprimerend moraal van het verhaal: als het je overkomt valt er weinig tegen te doen. Voorkomen wordt helemaal moeilijk. Ben je lekker mee.

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (35) is freelancejournalist, fervent twitteraar en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is onlangs moeder geworden van dochter Vesper. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen