Voor eens en altijd: is sperma nou wel of niet gezond?

Body & Mind

Voor eens en altijd: is sperma nou wel of niet gezond?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

13 maart 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

13 maart 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, fotografie Tom ten Seldam

Sperma is gezond, dat is iets wat een hoop mannen al jaren beweren. Maar waar de ene wetenschapper zegt dat het klopt, ontkracht de ander dat weer. Tijd om de discussie voorgoed op te lossen, vonden wij.

We hebben goed en slecht nieuws. Het goede nieuws: sperma is hartstikke gezond voor je door bepaalde stofjes dat het bevat. Het slechte nieuws is: om tot die gezondheidsvoordelen te komen heb je behoorlijk wat nodig. Als in: meerdere emmers vol. Tja, zie dat maar eens te produceren. En door te slikken.

Lees ook: Wanneer is Mannendag? Het antwoord op de meest gezochte vraag op Internationale Vrouwendag

Niets is wat het lijkt Sperma bestaat natuurlijk uit spermacellen, maar voor het grootste deel uit water. In het goedje zitten gezonde stoffen zoals zink, glucose en fructose. Daarnaast bevat het ook hormonen, endorfine en serotonine: stofjes die voor een goed en gelukkig gevoel moeten zorgen. Reden genoeg om te zeggen dat sperma gezond is? Nee. Zo simpel is het (helaas) niet.

Helaas, pindakaas 'Als je sperma doorslikt worden alle goede stoffen gelijk vernietigd door jouw maagzuur,' vertelt dokter Michael Mrozinski. Daarnaast is de hoeveelheid sperma die gemiddeld per keer wordt geproduceerd veel te weinig om écht effect te hebben. Hetzelfde geldt voor vaginale afscheiding. Dan heb je meerdere liters nodig, en zou je dit op regelmatige basis op moeten drinken.

Dus helaas, wil je toch die proteïnes binnenkrijgen kun je beter voor een goede smoothie gaan. Tenzij het wél je ding is, maar that's on you.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer Body & mind

Meer van deze auteur