Volgens rouwexperts helpt het om rouwmomenten in je agenda te zetten, dit is waarom

Body & Mind

Volgens rouwexperts helpt het om rouwmomenten in je agenda te zetten, dit is waarom

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

3 juni 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld BrunoPress

Gepubliceerd op

3 juni 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld BrunoPress

Wie het laatste seizoen van HBO's hitserie Succession heeft gekeken, zag Shiv 't doen: een rouwmoment inplannen. Klinkt als een potje doorgeslagen time management, maar is dat wel zo?

Het antwoord is kort: nee. Volgens rouwexperts kan het juist helpen om je verlies te verwerken.

Iedereen heeft natuurlijk z'n eigen manier van rouwen. En het typische aan rouw is nou juist dat het je op de meest onverwachte momenten naar de keel kan grijpen. Dat is onvermijdelijk, maar volgens rouwexperts is het wel mogelijk om er beter mee om te leren gaan. Niet door het weg te drukken of te negeren, maar door bewust momenten te creëren waarin je het gevoel wél toelaat.

Hoe? Door met enige regelmaat een kwartiertje tijd te maken en de emoties op te roepen. Bijvoorbeeld door naar foto's te kijken, in een dagboek te schrijven, muziek te luisteren of aan iemand te denken. Janken, schreeuwen, voor je uit staren: in die minuten - een minuut of tien zou al genoeg zijn - laat je het er allemaal uit. 'Het geeft ons het gevoel van controle over onze emoties, zonder ze weg te stoppen en nooit meer op terug te komen,' legt rouwexpert Gina Moffa uit aan Well and Good.

Lees ook: Voor de duvel wél bang: waarom denken we toch altijd al onze angsten te moeten overwinnen?

Neuropsycholoog Sanam Hafeez legt uit hoe dat in je hersenen werkt: 'Je hersenen kunnen bepaalde taken en emoties voorop stellen, belangrijker maken, waardoor we ons verdriet tijdelijk opzij kunnen zetten en ons kunnen concentreren op de taken die je nu moet doen. Dat is een natuurlijk coping mechanisme dat ons helpt te functioneren in moeilijke tijden.' Maar als je nooit terugkomt op die emoties en het weg blijft drukken, verwerk je ze nooit. Vandaar dus dat het kan helpen om er bewust tijd voor vrij te maken, om er zo toch voor te zorgen dat je het niet later opeens allemaal tegelijk op je bord krijgt.

Toch is het – zoals met alles – geen one size fits all-oplossing. De methode kán helpen, vooral als je druk bent en gewend bent je emoties weg te duwen. Maar uiteindelijk zal je toch door je gevoelens heen moeten om ze te verwerken. Of dat nou gepland of onverwachts gaat. Iedereen heeft een verschillende rouwstijl en er is geen goede of slechte manier.

Video Shiv Succession rouwen

Video Shiv Succession rouwen

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen