Vanille of vanielje? Deze 11 woorden vinden we blijkbaar retelastig om uit te spreken

Body & Mind

Vanille of vanielje? Deze 11 woorden vinden we blijkbaar retelastig om uit te spreken

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

11 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, beeld Unsplash

Gepubliceerd op

11 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, beeld Unsplash

Sta jij wel eens met je mond vol tanden omdat je niet weet hoe een woord uitgesproken moet worden? Herkenbaar. En dus hebben we een lijst opgesteld met woorden die wij Nederlanders blijkbaar erg ingewikkeld vinden, met uitleg hoe dit dan wel moet. Leer je ook nog 'ns wat. Of kun je hem toesturen naar die ene vriendin die continu de Nederlandse taal weet te verminken, leert zij ook nog 'ns wat. 

1. &C Neem het maar van ons aan: hier bestaat veel verwarring over. En oké, ergens snappen we dat wel. Als trotse Hollander neig je misschien naar 'en see', maar het is toch echt de Engelse uitspraak. 'And sea'. Laat het ons niet meer anders horen.

2. Meteorologisch Na een online inventarisatie van genootschap Onze Taal, bleek dat we meteorologisch het lastigste Nederlandse woord vinden om uit te spreken. Die e's en o's maken het uitspreken gewoon bloedje irritant. Meteorologie (ook zo'n pokkewoord) is trouwens de wetenschap die weersverschijnselen bestudeert. Komt-ie: me-te-o-ro-lo-gisch. 

3. Normaliter Als jij nu bij jezelf denkt: 'ha, hoe kun je dit nou verkeerd uitspreken?' hebben we slecht nieuws voor jou. Het is nor-MA-li-ter, niet nor-ma-LI-ter. Wedden dat jij normaliter altijd de klemtoon verkeerd legt (en bij het lezen van deze zin ook weer)? Maakt niet uit, wij ook.

4. Espresso Het is espresso, geen expresso. Dat is het. Als het expresso was, had er wel een 'x' gestaan.

5. Vanille Om de discussie voor eens en altijd een halt toe te roepen: het is 'va-nie-je', geen 'va-niel-je'. Als woorden geschreven werden zoals we ze moeten uitspreken hadden we dit gezeik ook niet gehad. En die discussies met mensen die o-zo-duidelijk fout zitten ook niet.

Lees ook: Goed nieuws: grote kans dat jij geen vrouwenbrein én geen mannenbrein hebt

6. Bavarois Nu we toch in de zoete trant zitten, dit vinden we ook een rotwoord. Bavarois, dat we gestolen hebben van de Fransen, mag wat betreft veel mensen regelrecht terug. Het is Frans voor beiers, en waarom the fuck we het niet gewoon bij dat konden laten weten we ook niet. Je spreekt het uit als 'ba-va-rwah'. Veel beter dan dit kunnen we het ook niet uitleggen. 

7. Paprika Hoewel het lekker over de tong rolt, is pap-rika niet de juiste uitspraak. Pa-prika daarentegen wel. Weet je dat ook weer. 

8. Avocado Gaan jouw tenen ook krom staan wanneer avocado uitgesproken wordt als 'advocado'? Hoewel het hartstikke fout is, is het aan de andere kant ook logisch: bij het dessert advocaat spreken we de 'd' wel uit. Ook bij het beroep advocaat zien we hem weer terug. Nu we er zo over nadenken, waarom is het eigenlijk niet advocado? Verwarrend wel.  

9. Koningin  Koningin, vaak uitgesproken als 'koning jing' of 'konining'. Bij dit woord struikelen we al snel over al die 'i' en 'n' klanken. Zeg het ons na: 'ko-ning-jin'. 

Lees ook: Smartphone slecht voor het slapengaan? Volgens dit onderzoek helpt het je juist

10. Uil Ken je dat gevoel wanneer iemand z'n nagels over een krijtbord haalt? Zo voelt het om het woord uil uit te spreken. Die 'l' na een 'ui' vinden we nogal lastig, maar met 'huilen' lijken we daarentegen geen moeite te hebben. Ingewikkeld hoor. En we weten donders goed dat jij het nu achter je scherm hardop aan het proberen bent. 

11. Defibrilleren Nog zo'n lastig woord: defibrilleren. Het betekent het toedienen van een elektrische schok wanneer een patiënt een hartstilstand heeft, maar de echte hartstilstand komt pas wanneer jij het woord probeert uit te spreken. Op de Facebooklijst van Onze Taal met lastige woorden belandde dit woord op nummer twee. Kan jij hem uitspreken?

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen