Van bazige firstborn tot de charmante jongste: dit is wat je geboortevolgorde zegt over je datingstijl

Body & Mind

Van bazige firstborn tot de charmante jongste: dit is wat je geboortevolgorde zegt over je datingstijl

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

1 oktober 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

1 oktober 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Ben je de oudste thuis, dan is je persoonlijkheid op TikTok al miljoenen keren onder de loep genomen. Older sister energy, noemen ze dat. Maar er is meer. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de volgorde waarin je bent geboren niet alleen invloed heeft op je persoonlijkheid, maar ook op je datingleven. Tell us more.

Oudste kinderen zouden vaker bazig, perfectionistisch en gestructureerd zijn. Dat bazige kun je ze alleen moeilijk verwijten, de kans is groot dat ze thuis toch het meest moesten meehelpen. Met alle gevolgen op hun datingleven van dien.

Van je familie moet je het hebben 'De volgorde van onze geboorte kan van invloed zijn op hoe we ons in relaties gedragen, omdat onze gezinsdynamiek een belangrijke rol speelt in de manier waarop we volwassen romantische relaties ervaren,' legt seks- en relatiedeskundige Caroline West uit aan Glamour

Is een relatie bijvoorbeeld uitgegaan omdat je je ergerde aan de bazige aard van je partner, die trouwens de oudere broer is van twee siblings? Of omdat de ander geen vinger uitstak in het huishouden, en toevallig ook het jongste kind was thuis? Kan allemaal met elkaar in verbinding staan. Toch zonde om het daarom te beëindigen tussen jullie, dus bij deze: dit is wat je geboortevolgorde zegt over je datingstijl en hoe je alsnog je relatie kan redden.

De oudste Volgens de seks- en relastiedeskundige ben je waarschijnlijk georganiseerd, ambitieus en neem je graag – of omdat het gewoon even nodig is – de leiding. 'Je bent een natuurlijke leider. Dit is fijn in relaties, plannen voor dates zijn snel gemaakt.' De keerzijde is wel dat je vaak net iets te graag de controle hebt. Laat het los. Andersom is het ook niet leuk: 'Als ze al het organiseren moeten doen, kunnen ze zich voelen alsof er misbruik van hen wordt gemaakt,' legt West uit. 'Gezonde relaties draaien om compromissen sluiten. Erken elkaars sterke en zwakke punten en bespreek jullie verwachtingen van elkaar.'

Lees ook: Over en uit(maken): 12 tekenen dat je jouw relatie beter uit kunt maken

De middelste Compromissen sluiten is iets waar de middelste geen moeite mee heeft. Dat heb je al genoeg gedaan tussen je oudste en jongste sibling. Je bent een echte bemiddelaar en kan je makkelijk aanpassen aan mensen. De balans vinden in een romantische relatie is voor jou dus appeltje eitje. Maar daar is alles ook wel mee gezegd. 'Deze vaardigheden gaan vaak ten koste van het luisteren naar hun eigen behoeften. Dat kan leiden tot miscommunicatie en wrok hebben voor je partner.' Date je nou net met een middelste? 'Zorg dat je partner weet dat het oké is om over hun eigen behoeften te praten en beaam hun wensen en verlangens.' Het is simpel: communiceer.

De jongste De jongste is vaak de sociaalste en charmantste van de drie. 'Ze zijn avontuurlijk en sociaal, omdat ze in hun jeugd vaak hun oudere broers of zussen probeerden bij te houden,' verklaart West. 'Dat avontuurlijke en het nemen van risico's kan leuk zijn in een relatie, maar het kan een obstakel worden als er relatieproblemen ontstaan.' Want ben je de jongste thuis, dan ben je vaak zorgeloos en net een tikkeltje egocentrisch. 'De lastborn kan het moeilijk krijgen wanneer de relatie van de spannende honeymoonfase overgaat naar een kalmere, emotionele intimiteit.'

Lees ook: Attachment issues? Er zijn verschillende hechtingsstijlen en dit is die van jou Om te voorkomen dat deze daredevil niet meteen de handdoek in de ring gooit, is het belangrijk dat er met elkaar wordt gepraat over waar er dan nog wél avontuur in de relatie past. 'En kijk ook naar hoe je met verantwoordelijkheden om kunt gaan die niet zo spannend zijn,' legt West uit. 'Open communicatie over grenzen en verantwoordelijkheden laat zien dat het oké is om hulp te vragen over problemen zoals deze.' We hebben ten slotte allemaal wel wat.

Enigskind Als er iemand volwassen, onafhankelijk en ambitieus is, dan ben jij het wel. Maar omdat je geen broers of zussen hebt, kun je moeite hebben met compromissen sluiten. Vind je het gek, je hoeft naar geen enkel broertje of zusje om te kijken. Je bent veel met jezelf bezig, defensief en overdreven assertief. 'In relaties kan dit invloed hebben op hoe je problemen oplost of hoe je je partner steunt. Om een relatie te laten slagen is het van belang dat je op een empathische en begripvolle manier problemen kan benaderen en oplossen.' Zorg dus dat je partner zich veilig voelt om kwetsbaar bij je te zijn. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: communiceer.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur