Sorry koffieleuters: dit is waarom je 's ochtends je kopje koffie beter kunt laten staan

Body & Mind

Sorry koffieleuters: dit is waarom je 's ochtends je kopje koffie beter kunt laten staan

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

23 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

23 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Drink jij elke ochtend standaard een kopje koffie zodra je je bed uitrolt? Dan kun je daar beter mee ophouden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je beter even kunt wachten met die cafeïnebom. Helaas, maar het is toch echt zo.

Dit heeft te maken met je cortisollevel. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat jij gefocust en alert blijft. Je lichaam maakt dit hormoon aan zodra je wakker wordt, en dat heeft even tijd nodig. Als jij gelijk een bakkie pleur drinkt is je lichaam afhankelijker van de cafeïne en maakt het minder cortisol aan, waardoor je eerder in een 'dip' komt. En dan heb je dus weer koffie nodig, zo blijf je aan de gang.

Lees ook: Dipje? Deze 7 soorten comfortfood boosten daadwerkelijk je gelukshormonen

Wanneer dan wel Daarom kun je nadat je bent opgestaan het best zo'n anderhalf a twee uur wachten tot je je havercappu of espresso drinkt, vertelt neurowetenschapper Andrew Huberman aan Crescent. 'Cafeïne blokkeert de mogelijkheid voor je lichaam om het molecuul adenosine op te nemen. Daarom krijg je na een tijdje die dip in je energielevels.' Als je pas twee uur na het wakker worden koffie drinkt, zijn je cortisollevels al aan het dalen en heeft dat kopje koffie dus daadwerkelijk zin in plaats van dat het de boel in de war brengt.

Wat moeten we zonder 'Hoe moet ik mezelf dán wakker krijgen,' horen we je al denken, 'die koffie is echt noodzakelijk hoor.' Geen paniek, want dokter Huberman heeft genoeg andere manieren voor je waardoor jij in de ochtend energie kunt krijgen. Zorg bijvoorbeeld dat je genoeg daglicht hebt: trek die gordijnen open en laat je brein zien dat het tijd is om de dag te beginnen. Rise and shine!

Zorg ten tweede dat je zo'n tien tot twintig minuten actief in beweging bent. Zucht, het werkt toch echt. Dit helpt jouw lichaam namelijk om zélf dat broodnodige cortisol aan te maken. Fiets bijvoorbeeld een keer naar de trein, in plaats van dat je de bus of de auto pakt. Of doe wat rek en strek oefeningen terwijl je brood in de broodrooster zit. Dan kun je wat later als beloning éindelijk je geliefde latte of cafe lungo drinken.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien) en is tekststagiair bij &C. Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Meer Body & Mind