Seks tijdens je menstruatie? Kan heus wel, en wel zo

Body & Mind

Seks tijdens je menstruatie? Kan heus wel, en wel zo

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

5 juni 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

5 juni 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Love it or hate it, we gaan het hebben over menstruatieseks. En wel om te bewijzen dat het niet vies is, je er gewoon van kan genieten, en dat het niet altijd hoeft te eindigen in een rode zee. 

Allereerst: laten we de fabel tackelen die zegt dat menstruatiebloed onhygiënisch is. 'Menstruatiebloed is een lichaamsvloeistof, het is op geen enkele manier vervuild, en het zal je partner geen gezondheidsproblemen geven,' zegt Lara Briden, gezondheidsspecialiste voor vrouwen en auteur van The Period Repair Manual. 'Er zitten wat rare stigma's aan, dankzij de misogynie in onze cultuur, maar met je menstruatiebloed is niets mis.'

Voordelen Nu we die lading hebben gedekt is het tijd om te kijken naar de voordelen van menstruatieseks, want geloof ons: die zijn er. Wist jij bijvoorbeeld dat je libido hoger is tijdens je menstruatie omdat er meer oestrogeen en testosteron vrijkomt, diezelfde oestrogeen je vagina beter vochtig houdt (dag dag, glijmiddel), seks door het vrijkomen van endorfines menstruatiepijn kan verlichten, én het daar bovenop makkelijker kan zijn om klaar te komen omdat je ongesteldheid de boel down under wat gevoeliger maakt? Nee? Dan weet je het nu.

Lees ook: Kletsen over ketsen: 'We hadden heerlijke seks terwijl er anderen in de tent lagen'

Standjes voor jou Al overtuigd? Tijd om de standjes eens te bespreken. Goed om te weten is dat je baarmoederhals zich relatief laag in je buik bevindt op de meeste dagen, waaronder de dagen dat je menstrueert. Richting onze ovulatie zou de baarmoederhals de neiging te hebben om omhoog te gaan, alhoewel: hier is nog niet veel onderzoek naar gedaan. 'Vanwege deze veranderingen kunnen standjes waarbij de penis diep kan gaan ongemakkelijk en zelfs pijnlijk zijn, in tegenstelling tot comfortabeler rond de ovulatie, wanneer de baarmoederhals hoger is,' zegt Anna Druet, Science and Education Lead bij menstruatie-app Clue, hierover. Heb je sneller pijn tijdens je menstruatie (of andere dagen ver van je ovulatie af), dan weet je dus waardoor het komt en is het goed om standjes te overwegen waarbij de pentratie minder diep is. Daarnaast raden the experts themselves Easytoys de standjes missionaris en lepeltje-lepeltje aan, omdat je op deze posities minder bloed verliest dan tijdens bijvoorbeeld cowgirl. Mocht je een bloedbad willen voorkomen dan.

Wat te doen met het bloed? Over dat bloedbad gesproken, er zijn meerdere manieren om hier mee om te gaan. Naast de klassieke handdoek of simpelweg seks hebben onder de douche, kun je ook kijken naar speciale producten die je kan dragen om het compleet te voorkomen. De Intimina menstruatiecup van Ziggy bijvoorbeeld, die speciaal ontworpen is om in te houden tijdens de seks. Steeds populairder zijn ook tamponsponzen, die wel tot acht uur blijven zitten en niet te voelen zijn tijdens de seks. Die van Beppy schijnen aanraders te zijn, als we Easytoys en Womens Health mogen geloven. Daarnaast kan je ook gewoon overwegen om seks te hebben op de lichtere dagen wanneer je minder bloedt, zoals vlak voor het einde. Lees ook: Vijf dingen die je altijd al wilde vragen aan een sekswerker Zwanger worden en soa's krijgen Wellicht een open deur, maar voor de zekerheid benoemen we het toch nog maar even: ja, dit kan allebei nog steeds gebeuren als je over de rode zee vaart. Laten we eerst even kijken naar zwangerschap: een zaadcel kan meerdere dagen overleven in je lichaam, en als je een korte cyclus hebt kan het zijn dat die cel het overleeft tot de eisprong. De kans op zwangerschap is dus wel kleiner dan normaal, maar zeker niet afwezig. Mocht je niet zwanger willen worden, is het wijsheid om te kijken naar voorbehoedsmiddelen. Daarnaast laten ook soa's zich niet tegenhouden door het bloed (dat zou handig zijn), dus mocht je zekerheid willen, gebruik dan een condoom.

Goed om te onthouden Al met al is ongesteldheid geen reden om je te weerhouden van seks, en kan je er - eventueel met de juiste voorbereidingen - volop van genieten. Om af te sluiten gooien we er wel even een oeroude, maar daardoor niet minder waar cliché in, en dat is om te blijven communiceren met elkaar over wat je beiden prettig vindt. Seks moet immers leuk blijven voor allebei, toch?

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen