Krijg jij ook altijd rode wangen tijdens het presenteren? Zo kom je er vanaf

Body & Mind

Krijg jij ook altijd rode wangen tijdens het presenteren? Zo kom je er vanaf

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

19 september 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

19 september 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Alsof rood worden tijdens een presentatie al niet genoeg is, zijn er ook nog mensen die al rood worden als iemand onverwachts tegen ze praat, aankijkt of als ze überhaupt het woord krijgen in welke setting dan ook. Ja, wij horen daar ook bij.

Dat is ooit aangewakkerd tijdens onze middelbareschooltijd en nooit meer overgegaan. Noemen ze zoiets een jeugdtrauma?

Rooie kop Heel even terug naar een biologieles uit diezelfde middelbareschooltijd, want hoe zat het ook alweer met blozen? Je rode wangen zijn een reactie van je zenuwen op zogenaamde 'zelfbewuste emoties', zoals schaamte, schuld en verlegenheid. Hierdoor worden de kleine bloedvaten in de huid meer opengezet en wordt er meer bloed naar je gezicht gestuurd. Vaak gaat dit samen met een toename van roodheid in het gezicht, dus daar ga je.

Een open boek Terwijl wij op zo'n moment het liefst door de grond zakken, vinden onderzoekers het juist een van de mooiste menselijke uitdrukkingen. Als je bloost, laat je aan anderen zien dat je bewust bent van je gedrag en dat je je eigen fouten wil erkennen. Daarnaast is gebleken dat blozende mensen als betrouwbaarder worden ervaren én dat ze minder zwaar worden beoordeeld voor hun misstappen.

Lees ook: Ben je gestresst? Neuriën moet je: dit is waarom het blijkbaar heel goed voor ons is

Maar misschien worden diezelfde onderzoekers ook helemaal niet rood tijdens het presenteren. Misschien zijn zij alleen degenen die altijd zeggen: 'Hey, je wordt rood!' Klaar. Mee. Tijd om ervan af te komen.

Bloosangst We zouden je nu veel liever een wondermiddel aansmeren en geloof ons, wij willen dit ook niet horen, maar het mega hevige blozen veroorzaak je toch echt vooral zelf. Denk maar eens aan de gemiddelde gedachtegang die door je hoofd gaat, voordat je voor een groep moet spreken. Je kijkt op tegen het presenteren omdat je bang bent om rood te worden, je gaat presenteren, wordt niet rood (of misschien een beetje, maar dat is gezond), denkt aan het rood worden, et voilà: gloeiende wangen.

Lees ook: Doei zomer, hallo rust en regelmaat: met deze vijf apps krijg je je leven weer op orde

Of misschien gebeurt het bij jou wel onbewust, omdat de angst al jarenlang zit ingebakken. Presenteren, of spreken in een groep, is een trigger geworden. Meteen denk je: oh nee, wat als ik nu rood wordt? Die angst wordt ook wel bloosangst genoemd – iets waar niemand iets aan heeft, en jijzelf nog het minst.

Dit is wat je doet Sta je binnenkort weer voor een groep en voel je jezelf rood worden, bedenk je dan dat dat rode kleurtje he-le-maal oké is. Het is simpelweg een normale, gezonde reactie van je lichaam op een spannende situatie. En misschien vind je het suf dat je lichaam praten voor twee collega's als spannend ervaart, maar wie weet zit daar toch nog echt wat in van die doodenge presentaties die je in de tweede klas moest geven.

Lees ook: Doe het licht uit: vrijere seks in het pikkedonker, waar komt dat toch vandaan?

Geef je lichaam daarom de tijd. Als je jezelf er eenmaal van hebt overtuigd dat het niet erg is om te blozen, zul je merken dat de rode wangen langzaam wegtrekken, net zoals bij ieder ander persoon. Probeer iedere keer op deze manier te denken en merk hoe de roodheid telkens weer iets sneller en beter wegtrekt.

Pak ze Pas als je je zorgen gaat maken om het rood worden (lees: wat je eerst dus altijd deed), ben je binnen no time een tomaatje. Met andere woorden: het is tijd om onze hersenen te resetten. Rood worden is niet erg. Rood worden is niet erg. En mensen die zo nodig moeten zeggen dat je rood wordt, zijn gewoon sneu. Punt.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur