Vergeet altijd maar positief blijven, woede blijkt juist veel effectiever

Body & Mind

Vergeet altijd maar positief blijven, woede blijkt juist veel effectiever

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

19 november 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

19 november 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Túúrlijk, het is altijd goed om positief ingesteld te zijn. Het is wat het is, na regen komt zonneschijn – dat soort ideeën. Maar uit onderzoek blijkt dat het veel effectiever is om soms wél even uit je slof te schieten. Lekker ook.

Even een disclaimer: dit onderzoek van Texas A&M University is geen pleidooi om voortaan maar alles bij elkaar te schelden. Maar het mag wel. Wat let je.

Woede voor je doelen In plaats van een uiterst positieve mindset, kun je beter in een boze bui je doelen najagen. Die emotie blijkt veel effectiever om je doelen te bereiken, maar ook om obstakels te overwinnen. Komt omdat je je emoties minder onderdrukt en omdat de processen in de hersenen dan anders werken, ontdekten onderzoekers aan Texas A&M University.

De proefkonijnen waren de studenten. Degenen die eerst beledigende beelden kregen te zien, konden daarna meer puzzels oplossen. In een ander experiment moesten de studenten een moeilijk computerspel spelen, wat onmogelijk te winnen was. Het resultaat? Een heleboel gefrustreerde studenten omdat ze niet konden winnen, maar mét een versneld reactievermogen. Weg met dwangmatige positiviteit en je hoofd koel houden. Boos zijn moet je. Soms dan.

Lees ook: Charlotte heeft een smashroom: 'Je kunt honderd uur praten over je shit, soms wil je gewoon iets slopen'

Weg met toxic positivity  Het moraal van dit verhaal: vindt balans tussen je emoties. Laat die enorme positieve mindset af en toe los, maar blijf ook niet hangen in je woede. 'Een lange tijd was het heel populair om altijd maar positief te zijn,' legt hoofdonderzoeker en professor Heather C. Lench uit. Zolang je daarnaar streeft, zou je gelukkig zijn. 'Maar er is steeds meer bewijs dat juist een leven wat bestaat uit een gebalanceerde mix van emoties, meer vervullend én op lange termijn positiever is.' Oké, niet boos maar gebalanceerd zijn moet je.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen over Entertainment

Meer van deze auteur