Het is bijna onmogelijk om de kankerverwekkende PFAS te vermijden, maar met deze tips kom je een heel eind

Body & Mind

Het is bijna onmogelijk om de kankerverwekkende PFAS te vermijden, maar met deze tips kom je een heel eind

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

1 november 2024 om 18:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

1 november 2024 om 18:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Hoewel we misschien onze ogen rollen bij het lezen over wéér iets dat kankerverwekkend is: voorkomen is beter dan genezen. Vooral met de schadelijke stoffen PFAS, dus we kunnen er maar beter naar luisteren.

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn een groep chemische stoffen die al tientallen jaren worden gebruikt vanwege hun vanwege hun water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar ze zitten toch echt in vrijwel alle smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, (waterafstotende) kleding, textiel en cosmetica. Een hele waslijst, pijnlijk maar waar.

Gevolgen Van PFAS is bekend dat ze niet of nauwelijks afbreken in het milieu en zich gemakkelijk en snel verspreiden in de natuur. En dat is nou net wat je niet wil, want PFAS heeft schadelijke effecten op mensen en het milieu, en kan zich ophopen in het menselijk lichaam en in dieren en planten. We worden dagelijks blootgesteld aan een mengsel van PFAS-chemicaliën, maar niet alle PFAS stoffen zijn even schadelijk of blijven even lang in het lichaam hangen. Wel is één ding duidelijk: de gevolgen op onze gezondheid slaan we liever over.

Lees ook: Acrylamide: wat doet deze kankerverwekkende stof in onze favoriete chippies?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat blootstelling aan PFAS allerlei narigheden kan veroorzaken. Om maar even wat op te noemen: borst-, testiculaire- en nierkanker, schildklieraandoeningen en disfunctie, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, verminderde kans op voortplanting en verminderde groei van het ongeboren kind.

Vermijden die handel We snappen 'm: de blootstelling aan die schadelijke stoffen wil je liever beperken. Hoe je dat het beste kunt doen? We zetten wat tips op een rijtje.

1. Pas je voeding aan Deze komt vast niet als een verrassing, maar het eerste wat je wilt doen is het vermijden of verminderen van fast food. Ook popcorn uit de magnetron en afhaalmaaltijden wil je liever vermijden.

2. Klaar met anti-aanbaklagen Nog een inkoppertje: vermijd kookgerei met anti-aanbaklagen. PFAS-chemicaliën vinden het daar fantastisch, dus ga voortaan voor pannen gemaakt van roestvrij staal of gietijzer.

Lees ook: Menstruatie te laat? 7 andere redenen dan 'je bent zwanger'

3. Was je eten!!! We weten het allang, maar toch mieteren we onze fruit en groenten uit de supermarkt soms gewoon regelrecht de pan in. Die slechte gewoonte stopt vandaag: was je fruit, groenten én handen grondig voor het eten.

4. De regels voor buitenwater Nog even over het handen wassen: dat wil je voortaan ook doen als je schuim hebt aangeraakt, of in een meer, vijver of beekje bent geweest. Probeer trouwens ook geen water in te slikken tijdens het zwemmen en zorg dat je je na afloop afspoelt. Dat geldt voor zowel jou als voor je huisdier.

5. Kies je meubels slim Oké, waarschijnlijk komen we hier te laat mee, maar mocht je toevallig binnenkort nieuwe meubels kopen: vermijd items en kleden met het label 'vlekbestendig' en gebruik er ook geen vlekbestendige producten op om de boel schoon te houden.

Lees ook: Working nine to five? Dit is volgens onderzoek het perfecte aantal uren om te werken per dag 6. En ook je schoonmaakmiddelen Als je je dan toch aan schoonmaakmiddelen gaat wagen, vermijd dan producten met fluoro en perfluoro. 7. Stofzuig-regel Goed nieuws voor de mensen die genieten van stofzuigen: dat doe je nooit teveel. Het is belangrijk om regelmatig te stofzuigen, omdat er in het stof wat zich in je huist verzamelt ook PFAS bevindt.

Zo, dat was 'm. Succes ermee.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur