Midden in de nacht wakker? Met deze 5 tips val je zo weer in slaap

Body & Mind

Midden in de nacht wakker? Met deze 5 tips val je zo weer in slaap

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

29 september 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

29 september 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Er is niets zo ruk als midden in de nacht wakker worden en niet meer kunnen slapen. Gelukkig hebben wij de oplossing voor dit irritante probleem. Let je op? Met onze tips lijk je straks Doornroosje wel.

Het ene moment val je in slaap en het andere moment ben je om 3.00 uur klaarwakker. Sommigen sukkelen meteen weer in slaap, terwijl anderen de rest van de nacht wakker blijven en zich al vloekend afvragen waar ze dit aan hebben verdiend. Als jij tot die tweede groep behoort: no worries, wij leggen even uit hoe dat komt en wat je het beste kunt doen om weer in slaap te vallen. 

1. Blijf van je telefoon af We zijn bekend met de regel: geen telefoon, tv of laptop voordat je gaat slapen. Nou, die regel geldt ook als je midden in de nacht wakker wordt. Uit onderzoek van de Amerikaanse Public Library of Science blijkt dat blootstelling aan het licht van een smartphone, tablet of e-reader rond de tijd dat je naar bed gaat, de productie van het slaaphormoon melatonine tegengaat. En dat gebeurt ook wanneer je midden in de nacht je telefoon pakt om te kijken hoe laat het is. Kortom: blijf met je tengels van die telefoon af. Hoe verleidelijk het ook is. Lees ook: Plaspauze: met deze techniek voorkom je dat je vaak moet plassen

2. Ontspan en probeer meditatie Stress is een van de oorzaken van een slechte nachtrust. En soms moet je gewoon even ontspannen om weer in slaap te vallen. Een goede manier om dat te doen is door even te mediteren. En dat kan je gewoon liggend doen. Stap 1: lig op je rug, maak je hoofd leeg, sluit je ogen en adem diep in en uit. Stap 2: span je spieren lichtjes aan en ontspan ze weer na een paar seconden. Span niet al je ledenmaten tegelijkertijd aan, maar doe het in stapjes. Dus begin bij je voeten en werk langzamerhand omhoog. Als je helemaal ontspannen bent wordt het een stuk makkelijker om weer in slaap te vallen.

3. Maak lijstjes Soms werkt het leegmaken van je hoofd niet, maar gelukkig kun je ook het tegenovergestelde doen. Als je je druk maakt om allerlei dingen die je nog moet doen, helpt het om even een to-do-lijst te maken. Zodra je al je taken hebt genoteerd, kan je ze ook beter loslaten. Ook het maken van boodschappenlijstjes helpt. Het werkt als een soort afleiding voor je brein, waardoor je stresslevels langzaam omlaag gaan. Voor je het weet lig je voor pampus.

4. Zorg voor een koude slaapkamer Sommigen vinden een warme kamer heerlijk, maar een te warme kamer maakt het moeilijk om weer in slaap te vallen. Volgens de National Sleep Foundation ligt de ideale kamertemperatuur tussen de 15 en 19 graden. Voelt het een beetje benauwd aan in je kamer? Zet de temperatuur van de thermostaat lager of gooi even een raam open. Je lichaamstemperatuur daalt namelijk wanneer je in slaap valt, dus wanneer je kamer een stuk kouder is, denkt je lichaam dat het tijd is om weer te snoozen. Lees ook: Heb je meer zin in seks als je ongesteld bent? Hartstikke logisch en dit is waarom

5. Sta op Als je na twintig tot dertig minuten niet opnieuw in slaap valt, kan je maar beter opstaan en naar een andere kamer gaan. Dit klinkt onlogisch, maar als je dit niet doet associeert je brein je bed – en de gehele kamer – met wakker blijven, zeggen slaapspecialist dr. Dev Banerjee en psycholoog dr. Steve Orma op de website van Huffington Post. Banerjee raadt aan om even te mediteren of een enorm saai boek(je) te lezen, zoals de handleiding van je magnetron, totdat je weer slaperig wordt. Een normaal boek mag natuurlijk ook. En Orma zegt dat het opschrijven van de dingen die je bezighouden helpt om je hoofd leeg te maken. Gewoon iets om over na te denken. Tip: drink geen thee, daar zit namelijk een kleine hoeveelheid cafeïne in en dat houdt je juist wakker. Gelukkig bestaan er ook zat theesoorten zonder cafeïne die je niet wakker houden. 

Accepteren die hap Hoe handig deze tips ook zijn, soms val je gewoon niet meer in slaap. En dan kan je maar beter aan je dag beginnen. Waarschijnlijk ben je aan het einde van de dag enorm moe, waardoor je die avond een stuk sneller in slaap valt. Small victory. Als de slaapproblemen blijven aanhouden, is het een idee om even langs de huisarts te gaan.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen