Ho ho ho! Met deze 4 tips overleeft je bankrekening de decembermaand

Body & Mind

Ho ho ho! Met deze 4 tips overleeft je bankrekening de decembermaand

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

19 november 2023 om 15:00

Gepubliceerd op

19 november 2023 om 15:00

Veel eten, cadeaus en iedereen in een nieuwe outfit: heel gezellig die decembermaand, maar het kost ook een hoop. En omdat het geld nou niet bepaald op onze rug groeit, kun je maar beter doen alsof.

Volgens nieuws.nl geven we gemiddeld zo’n 153 euro uit aan kerstcadeaus en 116 euro aan sinterklaascadeaus, en dan is de rest nog niet eens meegeteld. Dit kan anders.

Marktplaats Het klinkt misschien goedkoop om je cadeaus via Marktplaats te kopen, maar waarom zou je voor het dubbele geld iets halen als je het daar ook voor de helft kunt krijgen? Juist. Daarbij draag je automatisch ook bij aan een betere wereld. En dat is toch waar kerst om draait?

Vinted Grote kans dat je al bekend bent met deze online tweedehandswinkel waar iedereen zijn garderobe op kan verkopen. Waarom we hem toch op het lijstje zetten? Vaak wordt er tijdens de feestdagen gedacht dat je per se een nieuwe outfit moet scoren - die je vervolgens nooit meer aandoet. Nergens voor nodig. Als meer mensen nou eens na één keer dragen in plaats van in de kast laten hangen, of weggooien, hun outfit op Vinted zetten, heeft iedereen elk jaar een net zo leuke, maar een stuk goedkopere outfit. Niemand die het ziet.

Lees ook: Aan tafel: deze 5 dinnerparty's halen je direct uit je winterdip

Thuis best Eten in een restaurant is lekker, maar het trekt je portemonnee wel leeg. Organiseer daarom de etentjes lekker thuis. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wil en een thema bepalen. Bijvoorbeeld: neem allemaal eten mee van een land met de eerste letter van je naam. Heet je Chantal? Dan breng je Cubaans, Chinees of Canadees eten mee. Je snapt ‘t wel.

Uitverkoop Alhoewel Black Friday juist verleidt om dingen te kopen die je normaal anders niet zou kopen, kun je het ook slim inzetten. Zo doe je dat: laat iedereen van tevoren een verlanglijstje maken en check de prijzen van de producten. Controleer op Black Friday of de prijs van iets op het verlanglijstje gedaald is en sla dan je slag. Zo koop je niks wat je anders niet zou kopen, voor minder geld. De truc is dan wel om niet nog meer te kopen. Zet 24 november dus in je agenda.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur