Méén je niet: eco-friendly rietjes blijken kankerverwekkend

Body & Mind

Méén je niet: eco-friendly rietjes blijken kankerverwekkend

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

16 september 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

16 september 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

De dagen van comfortabel een milkshake met een plastic rietje drinken zijn dan wel voorbij, je doet tenminste wat goed voor het milieu. Dacht je dan. Rietjes van papier en bamboe blijken ook meer kwaad dan goed te doen.

Daar kwamen Belgische onderzoekers deze zomer mee. Het was de eerste keer dat er in Europa onderzoek werd gedaan naar eco-fiendly rietjes – en het resultaat was teleurstellend.

Tot over duizend jaar Tuurlijk, alles is tegenwoordig kankerverwekkend. Hou je toch, maar het moet wel gezegd worden. Het zit zo: de onderzoekers testten 39 merk rietjes op PFAS, een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen. Het merendeel testte positief, en vooral die van papier of bamboe. Die synthetische chemicaliën komen wel vaker voor in producten die je dagelijks gebruikt, van kleding tot pannen, maar steeds vaker komt naar voren dat ze schadelijk zijn voor mensen, dieren én het milieu. Lees ook: Heb je een iPhone 12 liggen? Dit is waarom je die beter niet kunt gebruiken

'Rietjes die gemaakt zijn van plant-based materiaal, zoals papier en bamboe, worden vaak neergezet als duurzamer en meer eco-friendly dan plastic rietjes,' zegt Thimo Groffen, een van de onderzoekers. 'Maar de aanwezigheid van PFAS laat zien dat ze niet per se biologisch afbreekbaar zijn.' Je zogenoemde milieuvriendelijke rietje kan dus, net als de plastic variant, alsnog duizenden jaren meegaan.

Geen paniek Nu hoef je niet meteen alle papieren- en bamborietjes uit je leven te verbannen, want de gevonden hoeveelheden PFAS waren laag. Over het algemeen gebruik je zo'n rietje ook niet vaak, dus de schade die je er van kan oplopen is beperkt. Maar toch: PFAS kan jaren in het lichaam blijven en de hoeveelheden kunnen oplopen.

Welke rietjes je dan wél kan gebruiken, volgens de onderzoekers? Ijzeren rietjes. Of geen. Maar dan drink je die milkshake al helemaal niet lekker. Kijk maar hoe je 't oplost.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, is verslaafd aan mooie notitieboekjes en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen