Kneitergoede intuïtie en nog 6 voordelen van hoogsensitiviteit

Body & Mind

Kneitergoede intuïtie en nog 6 voordelen van hoogsensitiviteit

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

6 februari 2023 om 17:00

Gepubliceerd op

6 februari 2023 om 17:00

Wist je dat ongeveer één op de vijf mensen hoogsensitief is? En da's niet altijd een pretje. Want voor je het weet ben je volledig overweldigd en overprikkeld door alles wat er om je heen gebeurt. Maar leer je ermee omgaan en heb je de boel een beetje onder controle, dan is hoogsensitief zijn juist een bijzonder pluspunt.

Ben je hoogsensitief, dan ben je heel gevoelig voor je omgeving. Je zintuigen nemen dan net wat meer waar dan gemiddeld. Klinkt misschien zweverig, maar eigenlijk is het hartstikke wetenschappelijk bewezen: mensen met deze persoonlijkheidseigenschap verwerken prikkels in hun hersenen anders. Hun zenuwstelsel neemt meer prikkels op en moet dus ook veel meer informatie verwerken. Dat kan nogal intens zijn en niet altijd even makkelijk. Zeker in drukke situaties kan je overweldigd en overprikkeld raken door alles wat er om je heen gebeurt. Geen pretje. Maar als je weet je hoe je ermee om moet gaan, heeft het ook een heleboel positieve kanten. We zetten ze voor je op een rij.

Lees ook: Dit is waarom je de ene week zin hebt in seks en de andere week niet

1. Je merkt details sneller op Het zenuwstelsel van een hoogsensitief persoon is dus een stuk gevoeliger. Dat betekent dat er veel meer informatie via je zintuigen binnenkomt. En dus ook: meer details. Een vriend die naar de kapper is geweest, een aanpassing in het interieur van je buurvrouw of fouten waar alle collega's overheen kijken: jij merkt het op. En dat kan handig zijn, want kapselcomplimenten worden altijd gewaardeerd en natuurlijk scoor je punten als je die laatste fouten nog even uit de presentatie vist. 

2. Je werkt nauwkeurig en zorgvuldig Juist omdat je zo bewust bent van details, ben je een nauwkeurige en zorgvuldige werker. Want als het aan jou ligt, moet alles perfect in orde zijn en tot in de puntjes uitgedacht. Ook dat is iets dat collega's en werkgevers waarschijnlijk erg kunnen waarderen.

3. Je hebt een groot inlevingsvermogen en weet wat andere mensen nodig hebben Vaker dan niet-hoogsensitieve mensen heb je door hoe het met de mensen in je omgeving gaat. Bovendien kun je je als geen ander in hen verplaatsen. Hierdoor kan je als de beste inschatten wat ze nodig hebben en hoe je ze kunt helpen. Een mooie eigenschap.

4. Je weet wat een groep nodig heeft Naast dat je gevoelig bent voor hoe andere mensen zich voelen, ben je je ook bewust van de sfeer in een groep. Dat kan erg vermoeiend zijn, maar het is ook absoluut een gave. Want jij weet precies wat er nodig is om iedereen tevreden te houden (effe een frisse neus halen, mensen!) en je weet ook hoe je de vrede moet bewaren. 

5. Je wordt zeer gewaardeerd door de mensen om je heen Lees alle bovenstaande positieve eigenschappen nog eens door en zie: alleen maar dingen die andere mensen heel erg aan jou kunnen waarderen. Kleine kanttekening: jezelf wegcijferen voor je omgeving ligt op de loer en dat is dan weer net niet de bedoeling. 

6. Je hebt een sterke intuïtie Veel mensen die hoogsensitief zijn hebben een sterk onderbuikgevoel. Wanneer je keuzes moet maken, met onbekende mensen in zee gaat of in een lastige situatie terechtkomt is het je intuïtie die aangeeft wat je moet doen. Het goede nieuws: hier kun je op vertrouwen. Want dat onderbuikgevoel heeft stiekem altijd gelijk. 

Lees ook: Uit balans: zes tekenen dat je hormoonhuishouding een zootje is

7. Je kunt extreem genieten Als je alle indrukken, prikkels en informatie van buitenaf niet helemaal onder controle hebt, kan dat een negatieve invloed hebben op hoe je je voelt. Maar als je lekker in je vel zit, kun je juist extra genieten van dingen als de natuur, lekker eten, mooie muziek, bijzondere kunst of een fijne film. Want ook deze positieve prikkels komen intens binnen, maar nu zorgen ze juist voor fijne gevoelens. Diepe dalen, maar ook mooie en fijne hoge pieken dus.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Alles voor je body en mind