Je fijner voelen over je financiële status? 13 manieren om aan financial selfcare te doen

Body & Mind

Je fijner voelen over je financiële status? 13 manieren om aan financial selfcare te doen

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

30 september 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

30 september 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Een hydraterend masker opdoen, een yogales of jezelf ergens op trakteren - die vormen van selfcare kennen we inmiddels. Maar wist je dat er ook zoiets als financial selfcare bestaat?

Het begrip verwijst naar de acties die je kunt ondernemen om je financiële welzijn te verbeteren. Betekent dat rijk worden? Nee, dat betekent niet per se rijk worden. Het gaat er vooral om dat je je goed voelt bij je financiële status. Daarbij helpt het natuurlijk als die status enigszins stabiel is, maar geen zorgen als-ie dat niet is: ook daar zijn financial selfcare-tips voor.

1. Check regelmatig je saldo Niet leuk, misschien zelfs stressvol, maar wel nodig. Je bent misschien gewend je kop in het zand te steken en pas tegen het einde van de maand te kijken wat de schade is geweest en hoe nauw je die week weer op moet gaan letten, maar eerlijk: is dat niet veel stressvoller? Zo loop je de helft van de tijd rond met het gevoel van 'niet durven kijken'.

2. Analyseer eens in de zoveel tijd je uitgaven Nog zoiets waar je absoluut geen zin in hebt, maar wat toch een hele hoop kan helpen. Kijk allereerst naar terugkomende patronen. Geef je bijvoorbeeld meer geld dan je doorhebt uit op (tank)stations? Ga je eigenlijk iets vaker uit eten dan slim zou zijn? Of bestel je opeens veel aan het einde van de maand, als het extra druk is op je werk? Los van of die dingen te veranderen zijn (en of jij ze wíl veranderen), is bewustzijn een belangrijke eerste stap. Grote kans dat je daarna automatisch wat beter op gaat letten. Lees ook: Poenpraat: 'Hier scoor je de allerbeste Too Good To Go-boxen'

3. Neem je abonnementen en verzekeringen onder de loep Analyseer vervolgens of alle abonnementen die je hebt lopen nog nodig zijn. Gebruik je die snelle bezorgservice überhaupt wel? Nee? Afkappen die handel. En als je dan toch bezig bent, kijk dan ook of je verzekeringen ergens anders niet goedkoper kunnen. Je moet jezelf even dwingen, want dit kost wat tijd, maar je bent jezelf er na afloop zo dankbaar voor.

4. En zeg nee tegen uitgaven waar je niet op zit te wachten Als we het dan toch over geld uitgeven hebben: waarschijnlijk komt het regelmatig voor dat iemand voorstelt om weer eens af te spreken en te gaan lunchen/dineren/highteaën/wat dan ook. Hartstikke gezellig, maar ook duur als je alles bij elkaar optelt. Terwijl een etentje thuis, in de tuin of in het park net zo leuk kan zijn. Wat ongevraagd advies vanuit ons: zeg dan ook wat vaker nee tegen uitgaven waar je niet op zit te wachten.

5. Wacht niet te lang met pakketjes terugsturen Voor je het weet verstrijkt de retourtermijn of, nog irritanter, de betalingstermijn. Vervolgens beland jij weer in gesprek met een of andere Klarna- of Afterpay-chatbot die het bloed onder je nagels vandaan haalt over 'of ze alsjeblieft de betalingstermijn willen verlengen'. Heb je geen zin in. Doe jezelf een lol en zet die pakketjes hoog op je to do-lijst.

6. Gebruik je vakantiedagen Wellicht wil je je (bovenwettelijke) vakantiedagen opsparen of uit laten betalen. Op papier een goed idee, maar vergeet niet dat vrije tijd minstens zo belangrijk is als de dagen dat je op kantoor aan het ploeteren bent. Bovendien krijg je gewoon betaald voor die vrije tijd, gek. Opnemen jij.

7. Schrijf je geld- en carrièredoelen op Ook al geloof je niet in manifesteren, dit helpt je met scherpstellen op waar je naartoe werkt. En dat helpt weer met het zetten van vervolgstappen en het wegfilteren van alle ruis aka dingen waar je je helemaal niet druk om hoeft te maken, omdat ze er niet toe doen voor jouw uiteindelijke doel. In andere woorden: no bullshit.

8. Spaar automatisch (en meteen) Een inkopper, maar schakel elke maand een automatische transactie naar je spaarrekening in. Meteen nog een tip: doe dat op of vrij snel na payday. Zo is dat geld meteen weggesluisd en geef je het minder snel uit. Totdat je in de laatste week van de maand belandt en geld nodig hebt. Tja, dan ga je alsnog nat.

9. Vraag om salarisverhoging Werk je je een slag in de rondte, maar raak je toch elke keer in geldproblemen? Zelfs nadat je al je uitgaven hebt nagelopen? Misschien is het wel gewoon tijd voor salarisverhoging. Dat kun je zelf natuurlijk het beste inschatten, maar wees in ieder geval niet bang om voor jezelf op te komen en het gewoon te vragen. Als je maar zelfverzekerd overkomt. You go girl. Lees ook: Generatie Zoek het uit: waarom is Gen Z zo lastig om mee te werken?

10. Leer soms eens wat nieuws over geld Snap je de ballen van beleggen, aandelen, crypto of EFT's? Je bent niet alleen. Maar: dat betekent niet dat het niet verstandig en bovendien goed voor je is om je hier eens in te verdiepen. Financial selfcare gaat ook over je kennis blijven bijspijkeren. Of je er vervolgens ook naar gaat handelen moet je zelf weten, maar hey, dan kun je nu in ieder geval meepraten op feesten en partijen.

11. Doe een donatie Misschien eenmalig, misschien als iets vasts - wij kunnen ook niet in je portemonnee kijken - maar een (klein) stukje van je salaris weggeven kan een hoop doen voor je mentale gesteldheid en tevredenheid met je inkomen. En het belangrijkste: je helpt er anderen mee.

12. Outsource die klus waar je nooit aan toekomt Denk aan die fietsband die je nog moet verwisselen of de gescheurde blouse die je nog moet repareren, je weet wel, zodra je hebt geleerd hoe dat überhaupt moet. Je kunt jezelf blijven voorhouden dat dat nog gaat gebeuren óf je kunt die dingen gewoon wegbrengen naar een fietsenmaker of kleermaker. Kost je wat, maar onderschat niet hoeveel ruimte het in je hoofd oplevert.

13. Geef dat geld gewoon uit Zo makkelijk moet het soms zijn, zeiden ze na twaalf tips lang moeilijk doen. Maar zonder grappen en grollen: geef je geld soms gewoon uit aan die overpriced koffie, die lunch buiten de deur of die tas die je absoluut niet nodig hebt. Van krampachtig met je geld omgaan wordt niemand gelukkig, dus laat het af en toe ook lekker los. Financial selfcare noemen ze dat.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Heeft een kat die Rechthoek heet en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Meer lezen