Ignorela en daterview: Tinder komt met een datingwoordenboek en deze 15 wil je kennen

Body & Mind

Ignorela en daterview: Tinder komt met een datingwoordenboek en deze 15 wil je kennen

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

29 september 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

29 september 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Rizz hebben, een kwarrel willen en lovebomben. Begeef je je anno 2023 in de datingscene, dan moet je een hele nieuwe taal leren. Alsof je dat allemaal bij kan houden. Heeft Tinder gelukkig wat op gedacht: de Tinder Dating Dictionary.

En ja, daar zit een flinke dosis Gen Z bij. De datingvocabulaire van deze generatie gaat (veel) verder dan verkering hebben of het 'aan maken'. Wij zetten de belangrijkste termen voor je op een rijtje.

1. Beige flag Dacht je net bij te zijn met het hele red flags, green flags concept, is er nóg een variant. Beige flags zijn signalen dat mensen eigenlijk niet goed bij elkaar passen en gaan vaak over hoe saai je date is. Maar het kan je ook juist verliefder maken op diegene. Neem bijvoorbeeld die rare hobby van je partner. Weird, maar geen dealbreaker. Het heeft wel wat. Een beige flag dus.

2. Benchen Leuke date, maar net niet leuk genoeg. Op de reservebank ermee. Misschien is het nog wat voor later. Dat noem je benchen: je gaat niet vol voor diegene, maar af en toe kun je er eens mee afspreken of reageren op een foto. 

3. Daterview Waarom je zelf bent gebenched? Wellicht omdat je date net een daterview was. Het voelde meer als een interview dan een date, er was geen natuurlijk gesprek en je vuurde voortdurend vragen op diegene af. Tja, daar ga je.

Lees ook: Kletsen over ketsen: 'Het is me nog nooit gelukt om klaar te komen'

4. Ecodumpen Als er één woord Gen Z schreeuwt, dan is het deze wel. Ecodumpen is het beëindigen van een date of een connectie met iemand vanwege iemands gebrek aan klimaatbewustzijn. Weg ermee. 

5. Flaken Er is weinig pijnlijker dan geghost worden na een date, maar vooraf al gecanceld worden komt wel in de buurt. Ook wel flaken: de date wordt op het allerlaatste moment afgezet. 

6. Flow hebben Klinkt als een nieuwe variant van viben, maar het is nog simpeler dan dat. Flow hebben is wanneer je iemand hebt leren kennen, met elkaar appt of misschien elkaar al eens hebt ontmoet. Mocht iemand vragen naar jullie status, kun je dus antwoorden met 'we hebben flow met elkaar'. Weet je dat ook weer.

Lees ook: Gebruik het in je voordeel: tijdens een orgasme manifesteer je het beste

7. Gaslighten Dit is een iets minder luchtige term uit het woordenboek en eentje die je wellicht al kent. Maar zo niet: gaslighten is het manipuleren van de ander en de werkelijkheid zo overtuigend verdraaien dat iemand uiteindelijk aan zichzelf gaat twijfelen. Worden we naar van.

8. Ignorela Twee woorden: ignore relatie. Deze term wordt gebruikt om een koppel te omschrijven dat duidelijk een relatie met elkaar heeft, maar het negeert en het geen relatie noemt. Erg toepasselijk gezien de populariteit van situationships. Plak er gewoon een label op, joh.

9. Kwarrel Niet zomaar een scharrel, maar een kwalitatieve scharrel. Het is meer dan alleen seks en jullie hebben goede gesprekken. Het resultaat: een kwarrel. 

Lees ook: Tindertrauma: 'Hij vroeg of hij me uit mijn lijden moest verlossen'

10. Lovebomben Lovebomben is wanneer iemand de ander bombardeert met liefde, vooral in het begin van de relatie. Lieve woorden, goede seks, cadeautjes en veel tijd en aandacht. Toch is het niet zo positief als dat het klinkt, vaak verdwijnt de hele poespas na een tijdje.

11. Rizz Rizz stamt af van het woord 'charisma'. Het wordt gebruikt om iemand te omschrijven die makkelijk iemand kan verleiden of veel datet. Oh, en je bént niet rizz, je hebt het. 

12. Simp Je wordt tot simp verklaard wanneer je je partner te veel tijd en aandacht geeft en echt alles voor hen over hebt. Ja, dat kan dus blijkbaar ook iets negatiefs zijn. Simpen komt namelijk vaak voort uit onzekerheid. Je bent constant op zoek naar de bevestiging en goedkeuring van je partner. Die zit onder de plak, zou je kunnen zeggen. 

Lees ook: Over en uit(maken): 12 tekenen dat je jouw relatie beter uit kunt maken

13. Sus Al kunnen raden waar dit woord vandaan komt? De term werd vooral bekend door het online spel Among Us en is een afkorting voor de Engelse term 'suspicious'. Het wordt gebruikt als iets twijfelachtig, verdacht of opvallend is.

14. Stashen Stashen komt voor in een situatie waarin iemand lange tijd doorbrengt met een partner, maar uiteindelijk nooit hun vriend of familie ontmoet. Da's pas sus.

15. Zombie-ing Het is je vast wel al eens overkomen, maar nu heb je er ook een term voor. Zombie-ing is wanneer iemand je heeft geghost en plotseling maanden later opnieuw contact zoekt. Je was even op de bench gezet.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur