Hoe lang moet je in de zon zitten voor genoeg vitamine D?

Body & Mind

Hoe lang moet je in de zon zitten voor genoeg vitamine D?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

26 mei 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

26 mei 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

De zon laat zich na een lange winterslaap eindelijk weer zien. Hoogtijd om een flinke portie vitamine op te slurpen. Hoe lang je daarvoor in de zon moet zitten? Wij zochten het uit.

Om gezond te blijven, hebben we vitamine D nodig. Het is belangrijk voor je weerstand en het zorgt voor sterke botten en tanden. Zoals we allemaal weten, is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D en je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Heerlijk!

Vitamine D Enerzijds maakt de zon vitamine D aan, anderzijds is de zon een grote veroorzaker van huidkanker. Hoe lang moet je in de zon blijven zitten om genoeg vitamine D op te slurpen? Volgens het KWF is het - afhankelijk van je huidtype - voldoende om elke dag vijftien tot dertig minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn. Let op: kinderen moeten wel altijd beschermd de zon in. Zeg dus maar tegen je baas dat je iedere dag een ommetje van vijftien tot dertig minuten moet maken.

Lees ook: Hebben: deze vet goedkope (€2,39!) zonnebrand van Action is driemaal als beste bekroond

Hoe lang in de zon? Het is echter niet zo dat je meer vitamine D aanmaakt als je langer in de zon bent. Je huid maakt namelijk niet eindeloos vitamine D aan. Helaas. Het is daarom belangrijk om je na die onbeschermde minuten goed in te smeren. Hoe lang het goed is om beschermd in de zon te zitten, hangt af van de zonkracht én je huidtype. Zo kun je in de ochtend of het einde van de middag prima op het terras zitten, maar op zonnige dagen wordt geadviseerd om tussen twaalf en drie de schaduw op te zoeken. Better safe than sorry!

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Meer Body & Mind