Het geheim tot een goede relatie? Blijkt een stuk leuker dan je denkt

Body & Mind

Het geheim tot een goede relatie? Blijkt een stuk leuker dan je denkt

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

4 juni 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

4 juni 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Adviezen als 'blijf communiceren' en 'stop nooit met flirten met elkaar' hebben we nu al wel een keer gehoord, maar wat is nou écht de sleutel tot een succesvolle relatie? Nou, Zwitserse onderzoekers kwamen met het antwoord, en wij denken dat veel mensen hier blij mee gaan zijn. Namelijk: heerlijk ongezond bezig zijn samen.

Onderzoekers van de Universiteit van Zürich bestudeerden het ongezonde gedrag van koppels, en hoe dit verband hield met hun tevredenheid in de relatie. Zo keken ze naar hoe vaak ze vette maaltijden aten, hoe lang ze sedentair waren (activiteiten doen die weinig energie kosten zoals bankhangen), en hoe vaak ze rookten. Wat bleek nou? Wanneer de stellen één of meerdere van deze dingen deden, voelden ze de dag erna zich meer verbonden met elkaar en waren ze tevredener over hun relatie. Vooral het lekker luieren en er samen eentje opsteken hadden dit effect.

Lees ook: Sexy time - De hemelse date #14: 'En? Gaf hij je wat je zocht?'

Hoe kan dat nou weer? Maar eh, zou je je niet veel beter voelen als je samen gezond bezig bent? Zakken chips wegwerken en kettingroken lijkt ons nou niet bepaald goed relatieadvies. Toch snapt het team van onderzoekers de uitkomst wel: het samen ondergaan van de eventuele gezondheidsrisico's in de toekomst zou zo'n unieke ervaring kunnen zijn, dat het je dichter bij elkaar brengt. Daar bedoelen we natuurlijk niet mee dat je samen romantisch in een ziekenhuisbed wil eindigen, maar meer het spannende gevoel dat komt kijken bij samen iets 'fouts' doen.

Ook zou het een manier kunnen zijn om er voor elkaar te zijn: het eten van troostmaaltijden en een sigaret roken zijn normaal gesproken manieren van stressverlichting, dus kunnen koppels kiezen om het samen te doen 'omdat ze het welzijn van hun partner willen verbeteren,' volgens de onderzoekers. Eigenlijk best lief van ons, toch?

Lees ook: Tindertrauma: 'Direct na de seks zei hij dat mijn beste vriendin de liefde van zijn leven was'

Kleine kanttekening Hoewel het de dag erna dus complete rozengeur en maneschijn zou zijn, zijn de gevolgen op langere termijn niet onderzocht. Of het verbonden gevoel dus lang standhoudt is niet zeker. Ook moeten we natuurlijk een kanttekening plaatsen bij de gevolgen voor jezelf, want veel goeds doet een reuze ongezonde levensstijl niet bepaald. Maar de moraal van het verhaal luidt: wanneer je af en toe samen op de bank ploft met een pizza voor je neus geschoven, hoef je je heus niet schuldig te voelen.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen