Het is vandaag Equal Pay Day, maar dit is waarom dat volgend jaar zomaar een andere datum kan zijn

Body & Mind

Het is vandaag Equal Pay Day, maar dit is waarom dat volgend jaar zomaar een andere datum kan zijn

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

14 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

14 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Knal je laptop dicht en leg je taken neer, het is Equal Pay Day. Vanaf vandaag werken vrouwen tot het nieuwe jaar – symbolisch – voor niets. Nada. Noppes. Komt door die hardnekkige loonkloof. Al verschuift die datum wel, en dit is waarom.

Dit jaar valt Equal Pay Day op de 14e van de maand, net als in 2022. Dat we vanaf vandaag de laatste achtenveertig dagen van het jaar 'voor niets' werken, duidt op het feit dat vrouwen gemiddeld 13 procent minder per uur verdienen dan mannen. Om het even concreet te maken: dat kan oplopen tot tienduizenden euro's verschil per jaar, en in een heel werkend leven komt dat neer op zo'n 300.000 euro verschil. Pijnlijk.

Loonkloof tussen mannen en vrouwen  Hartstikke nodig dus, zo'n dag, maar nu nóg meer: het salarisverschil is dit jaar weer opgelopen, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek. Twee jaar lang zat er een stijgende (of dus eigenlijk dalende) lijn in, maar nu hebben we toch weer te maken met een tegenslag. En hoe: twee jaar geleden verdiende een doorsnee man gemiddeld 5 procent meer dan de doorsnee vrouw, nu is dat 7,4 procent. Nogmaals: pijnlijk.

Lees ook: Dit zijn de vijf beste bespaartips volgens een geldcoach

De loonkloof – en de groei daarvan – staat los van dat vrouwen meer parttime werken of minder vaak werkzaam zijn in leidinggevende functies. Met die factoren is allang rekening gehouden. En het is ook een fabel dat vrouwen 'nou eenmaal minder goed kunnen onderhandelen'. Het is gewoon een taai probleem, en de verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers en bedrijven. Zij moeten de boel uiteindelijk aanpakken. Wil je toch zelf ook op de strepen gaan staan? Daar gaven we eerder dit jaar al advies over. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Datum Equal Pay Day  De datum van Equal Pay Day kan per jaar verschillen, en dat kan een goed of slecht teken zijn. Dat komt omdat de datum wordt berekend op basis van het gemiddelde verschil in loon. In 2023 en 2022 viel Equal Pay Day op dezelfde dag, maar in 2021 was het drie dagen eerder, op 11 november. Als je kijkt naar het Nationaal Salaris Onderzoek, klopt het dat-ie toen eerder viel. Er zat vanaf toen twee jaar een dalende lijn in het salarisverschil, en je snapt 'm: hoe kleiner de loonkloof, hoe later in het jaar Equal Pay Day valt. 

Lees ook: Je fijner voelen over je financiële status? 13 manieren om aan financial selfcare te doen

Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te bedenken dat Equal Pay Day in 2024 hoogstwaarschijnlijk weer een paar dagen eerder zal vallen. Het salarisverschil, dat dit jaar met 2,5 procent is gegroeid, valt moeilijk te negeren. Om je tóch nog een hart onder de riem te steken: het kan altijd erger. In Portugal viel de dag al op 2 november. Of maken we het nu juist alleen maar erger? Het is wat. De ballen met die loonkloof.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur