Kom je nu mee: dit is waarom douchen met je lenzen in gevaarlijk kan zijn

Body & Mind

Kom je nu mee: dit is waarom douchen met je lenzen in gevaarlijk kan zijn

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

5 november 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

5 november 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Lenzen doe je 's ochtends in, 's avonds uit en verwissel je maandelijks. Simpel. Maar ben je een lezendrager, dan weet je hoe de realiteit eruit ziet: hier en daar een nachtje slapen met lezen in en de maanden vergeten bij te houden. Ach, scheelt weer tijd. Net als douchen met lenzen in, trouwens. Maar daar wil je vanaf nu mee stoppen.

Ook met slapen met lenzen in en niet iedere maand een nieuwe set pakken, overigens. Al doe je het onder het mom van nieuwe voornemens, maakt ons het uit. Blind worden wegens luiheid zou toch sneu zijn, dus klaar met die slechte gewoontes. En mocht je in het nieuwe jaar nóg beter voor je doppen willen zorgen, doe je lenzen dan ook uit als je in de douche stapt.

Effe douchen Dat zit zo: als je doucht met je lezen in, is de kans groter dat je in aanraking komt met een parasiet die je liever wilt vermijden. Het microscopische organisme heet acanthamoebe en wordt vaak aangetroffen in water. Dat kan in meren, zeeën en rivieren zijn, maar ook in leidingwater, zwembaden en grondwater.. Normaal gesproken is dat geen probleem - leef en laat leven, óók parasieten -, maar als je contactlenzen draagt is het een ander verhaal.

Lees ook: Draag jij lenzen? Dan wil je dit even lezen

De acanthamoebe kan microscopisch kleine scheurtjes maken in het hoornvlies, de bovenste laag van je oog, waardoor die naar binnen kan dringen. Ja, gadver. Ondergetekende (lees: een lenzendrager met een sterkte van -8 die nóóit zonder lenzen doucht, omdat ze weinig behoefte heeft om tegen de douchedeur te botsen) word hier ook naar van.

Ons niet bellen Het is een zeer zeldzame infectie, maar áls je 'm dan te pakken hebt kunnen de gevolgen groot zijn. Voor je het weet heeft de acanthamoeba zich vermenigvuldigt en kunnen ze zorgen voor oogpijn, roodheid, wazig zicht, lichtgevoeligheid en tranende ogen. En in het ergste geval: blindheid. Hier loop je niet alleen tijdens het douchen risico op, maar ook tijdens zwemmen of in bad. O, en dus ook als je je handen wast, je gezicht aanraakt en vervolgens gaat slapen met lenzen in. Dus nog één keer: doe. die. lenzen. 's avonds. uit.

Lees ook: Het is bijna onmogelijk om de kankerverwekkende PFAS te vermijden, maar met deze tips kom je een heel eind

Opfriscursus Even een opfriscursus voor de lenzendragers onder ons: was je handen voor het in- en uitdoen van de lenzen, reinig dagelijks de contactlenshouder en ververs dan meteen ook de lenzenvloeistof. Vervang ze op tijd, reinig de lenzen nooit in kraanwater en doe ze uit bij het douchen, baden, zwemmen en een saunabezoek. Zo. Nu nog eraan houden.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer van deze auteur