Dit is waarom je de ene week zin hebt in seks en de andere week niet

Body & Mind

Dit is waarom je de ene week zin hebt in seks en de andere week niet

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

4 februari 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

4 februari 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

De ene week heb je enorme zin in een stevige vrijpartij en de andere week ben je niet vooruit te branden op seksueel gebied. Hoe dan? Je hormonen zijn continu in de weer en dat betekent dat je libido stijgt en daalt. Wij leggen het even voor je uit.

Tijdens je menstruatiecyclus gebeurt er van alles in je lichaam. Je hormoonlevels schommelen enorm en je lichaam maakt continu testosteron, oestrogeen en progesteron aan. Deze stofjes zijn verantwoordelijk voor je libido en je stemming. Maar hoe werkt het nou? Daarvoor moet je goed naar je menstruatiecyclus kijken.

Week 1 De eerste week van cyclus is de week waarin je ongesteld bent. Je oestrogeenlevels zijn hartstikke laag en die ongesteldheidskrampen zorgen er niet echt voor dat je zin hebt om je partner te bespringen. Gelukkig stijgt dit gedurende de week en maak je ook meer testosteron aan, maar zin in seks heb je waarschijnlijk niet. Al zijn er ook genoeg vrouwen die een enorme seksdrive hebben tijdens hun menstruatie. Het verschilt eigenlijk per persoon. Lees ook: Baarmoeder-mythes: deze 10 dingen moet je weten over HPV Week 2 Dit is een goede week om van bil te gaan. Je lichaam maakt meer testosteron en oestrogeen aan en dat merk je aan je seksdrive en je humeur. Je bent sociaal, flirty en je durft veel meer. Daardoor wordt het wel heel makkelijk om je oude scharrel een appje te sturen of mee te gaan met die ene persoon uit de kroeg. Ook het krijgen van orgasmes gaat makkelijker en voelt intenser deze week. Kortom: week twee is een prima seksweek. Gaat voort en kom klaar.

Week 3 Week drie is een rare. Je oestrogeenlevels en testosteronlevels dalen, maar je maakt meer progesteron aan. Je ovuleert aan het einde van week twee of het begin van week drie, maar echt zin in seks heb je niet. Halverwege de week maak je weer wat meer oestrogeen aan, maar verwacht geen vuurwerk tussen de lakens. Je mag van geluk spreken als er een vonkje is. Gelukkig kan je ook gewoon met jezelf aan de slag. Lees ook: Kletsen over ketsen: 'Als wij minder dan vijf keer per week seksen, worden we chagrijnig.' Week 4 Gelukkig maak je halverwege deze week meer oestrogeen aan en komt je seksdrive langzamerhand terug. Veel vrouwen hebben meer zin in seks de week voordat ze ongesteld worden. Onderzoekers denken dat je zenuwuiteinden down there gevoeliger worden omdat je lichaam zich voorbereid op de menstruatie.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen