Dit gebeurt er met je brein wanneer je een orgasme hebt

Body & Mind

Dit gebeurt er met je brein wanneer je een orgasme hebt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

3 december 2022 om 10:00

Bron / Fotografie

Beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

3 december 2022 om 10:00

Bron / Fotografie

Beeld Frank Brandwijk

Dat een orgasme je achterlaat met een fijn gevoel, is je vast niet onbekend. Maar weet je ook wat zo'n climax met je brein doet als jij je hoogtepunt bereikt? We verklappen: effe geen emoties.

Vast niet iets waar je tijdens het spelen in bed over nadenkt, maar je brein speelt een grote rol bij het hebben van een orgasme. Het is zelfs mogelijk om een orgasme te hebben door er alleen aan te denken. Ja, écht. En wist je dat er meer dan dertig gebieden in je hersenen worden geactiveerd als je een orgasme hebt? Die grote grijze massa van je draait op volle toeren tijdens een stevige vrijpartij. Onderzoekers van de Rutgers Universiteit kwamen hierachter toen ze de hersenen van een groep vrouwen onderzochten. De deelnemers werden gevraagd om plaats te nemen in een MRI-scanner en vervolgens met zichzelf aan de slag te gaan daar beneden. Allemaal in de naam der wetenschap, natuurlijk.   Lees ook: Voorkeur voor de linker- of rechterkant van het bed? Dit zegt het over je persoonlijkheid Pijn is fijn Na een orgasme maken je hersenen allerlei stofjes aan, zoals dopamine, oxytocine en endorfine. Deze neuronencocktail zorgt ervoor dat we ons fantastisch voelen na afloop, maar daarvóór gebeurt er ook een heleboel, zo lieten de MRI-scans zien. Zodra je vagina of clitoris wordt gestimuleerd, gaat er een signaal af in het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor sommige emoties, je langetermijngeheugen, je hartslag, bloeddruk en seksuele opwinding. Bijzonder: ook gebieden die verantwoordelijk zijn voor pijn worden geactiveerd tijdens de seks. Dit verklaart waarom sommige seksuele handelingen een béétje pijnlijk zijn, maar toch heel fijn aanvoelen. Denk aan: gebeten worden, haren trekken en spanking.  

Glijden met die hap

Lichaamsverzorging Glijmiddel
20 ,95

Kortsluiting Zodra jij je hoogtepunt bereikt, ontstaat er een kortsluiting in je brein. Een deel van je brein stopt letterlijk effe met werken. Ook je orbitofrontale cortex laat het afweten. Dit deel reguleert je gedrag en verwerkt emotionele prikkels. Wanneer je klaarkomt, denk je vrijwel nergens aan en voel je maar één ding: genot. En je andere emoties? Die verdwijnen even. Was je een paar minuten geleden nog boos, verdrietig of gestresst; na een orgasme is daar niks meer van te merken.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen