Check, check, dubbelcheck: welke anticonceptie beschermt het best tegen zwangerschap?

Body & Mind

Check, check, dubbelcheck: welke anticonceptie beschermt het best tegen zwangerschap?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

13 december 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

13 december 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer vrouwen afzien van hormonale anticonceptie. Da's niet gek, als we kijken naar de grote kans op nadelige lichamelijke en psychische gevolgen en het gebrek aan kennis erover. Ons advies? Doe lekker wat voor jou goed voelt. Maar heel effe praktisch, welke anticonceptie beschermt eigenlijk het best tegen zwangerschap?

Even het enorme gebrek aan kennis en de kans op depressies, stemmingswisselingen, laag libido, acne, migraine, buikpijn, pijnlijke borsten, gewichtstoename en onregelmatig bloedverlies daargelaten. Wat een grap. Maar goed, hier komen ze.

Anticonceptiepil Het is de klassieker onder de anticonceptiemethoden. De kans is groot dat je 'm momenteel slikt of ooit hebt geslikt *insert terugblik naar de huisartsafspraak toen je veertien was en een vriendje kreeg*. Wat er ook allemaal over te zeggen valt: de kans op een zwangerschap is klein. Van de duizend vrouwen die de combinatiepil (met oestrogeen en progestageen) slikken, worden minder dan vijf per jaar zwanger.

Anticonceptiepleister De anticonceptiepleister is een huidkleurige pleister met hormonen die je op je lichaam plakt. Het ding werkt een week, en iedere week vervang je 'm op dezelfde dag. De pleister kan werken voor vrouwen die niet dagelijks aan anticonceptie willen denken, maar wel graag hun menstruatie plannen. Hoe dan ook, in de praktijk blijkt bij duizend vrouwen negentig van hen zwanger worden terwijl ze de pleister gebruiken.

Lees ook: Waarom kerst hét moment is voor babyboomers (en nee, we bedoelen niet je ouders)

Anticonceptiering Je kent deze methode misschien als de NuvaRing en Ornibel. Het is een zacht en flexibele ring die je in je vagina plaatst, waar je 'm vervolgens drie weken kunt laten zitten. Als je de ring daarna een week verwijdert heb je een stopweek, net zoals bij de andere hormonale anticonceptie. Van de duizend vrouwen die deze methode gebruiken, worden per jaar drie tot zeventig toch zwanger. Waarschijnlijk is dat laatste getal wat hoger omdat de vrouwen de ring niet altijd goed gebruikten, duidt Arts en Zorg. Anticonceptiestaafje Dit anticonceptiemiddel wordt door de arts in je bovenarm geplaatst en geeft steeds een lage dosis hormonen af. Je kunt je menstruatie hiermee niet zelf beïnvloeden, zoals bij de drie middelen hierboven die afwisselend hormonen afgeven. Het hormoonstaafje blijft drie jaar zitten en beschermt je gedurende die tijd tegen zwangerschap. De kans dat je tóch zwanger wordt is heel klein, want van de duizend vrouwen met een anticonceptiestaafje worden er minder dan vijf per jaar zwanger.

Barrièremethode Denk aan het condoom dat over de penis heen gaat vlak voor een potje rampetampen, maar ook aan het vrouwencondoom en pessarium. Nog nooit van die laatste gehoord? Het pessarium is een flexibel siliconen kapje dat je inbrengt in de vagina, waardoor zaadcellen niet de baarmoedermond kunnen binnendringen. Een vrouwencondoom is juist een soort zakje die het sperma opvangt. Deze drie zijn de enige anticonceptiemethoden die je ook beschermen tegen SOA's. En de kans op een zwangerschap? Voor zowel condooms en vrouwencondooms ligt dat op ongeveer vijf procent. Bij een pessarium gaat het om zeventien procent.

Lees ook: Hoe bedoel je dating apps werken niet? Deze beroemde koppels ontmoetten elkaar online

Prikpil De naam zegt het al: de prikpil is een pil die (in ieder geval de eerste keer) door je arts via een prik wordt toegediend. Met zo'n prik ben je twaalf tot dertien weken beschermd tegen zwanger worden en heb je geen invloed op je menstruatie. Er vindt simpelweg drie maanden lang geen eisprong plaats en je hebt geen stopweek. Van de duizend vrouwen die de prikpil krijgen, zouden minder dan vijf per jaar toch zwanger worden.

Spiraal De spiraal kennen we in verschillende soorten: de hormoonspiraal, zoals de mirena- of kyleena spiraal, en het koperspiraal. Die eerste is (goh) met hormonen, de laatste zonder. Deze worden in de baarmoeder geplaatst en een hormoonspiraal kan, afhankelijk van welke je kiest, zo'n vijf tot acht jaar op zijn plek blijven. Voor een koperspiraal is dat zelfs tien jaar gelden. Je menstruatie kan veranderen of wegblijven, daar heb je geen invloed op. Voor een hormoonspiraal geldt: van de duizend vrouwen die deze methode gebruiken, worden ongeveer twee per ongeluk zwanger. Bij de koperspiraal ligt dat getal op vijf vrouwen per jaar.

Periodieke onthouding Maak je gebruik van periodieke onthouding, dan ga je uit van je eigen menstruatiecyclus en heb je geen seks op je vruchtbare dagen. Die methode kán heel goed werken: een vrouwenlichaam laat op meerdere manieren merken wanneer ze vruchtbaar is en onze cyclus is een duidelijke handleiding. Het probleem is alleen dat de meeste vrouwen (en mannen) te weinig weten over hun cyclus. En dat is niet gek, als je bedenkt dat de biologielessen van vroeger vooral focusten op: dit is menstrueren en met seks draag je een condoom.

Lees ook: Tindertrauma: de vreemdgaande polarstepper

Goed, de mogelijkheden om periodieke onthouding te laten slagen bestaan, maar op het moment zijn de cijfers niet best. Van de duizend vrouwen worden er ongeveer 240 vrouwen per jaar zwanger. En dat is niet de schuld van de vrouwen, heeft niets te maken met 'hormonofobie', laks zijn of stijgende abortussen. Het enige vingertje dat hier te wijzen valt, mag naar het grote gebrek aan kennis over hormonale anticonceptie en de enorme gezondheidskloof. Het enige wat deze vrouwen doen is voor zichzelf kiezen. En gelijk hebben ze.

We vlogen even door de anticonceptiemethoden heen. Heb je behoefte aan meer informatie? Die vind je hier.

delen
Redactie

Het komt wellicht niet als een gigantische schok, maar de &C-redactie bestaat uit alleen maar vrouwen. De een heeft een kind, de ander een plant, maar allemaal hebben ze een koffieverslaving. Oh, en ze dragen heus weleens wat anders dan pastel.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur