Altijd blut? Met deze 50-30-20-methode lukt sparen je wél

Body & Mind

Altijd blut? Met deze 50-30-20-methode lukt sparen je wél

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

22 september 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

22 september 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Ben jij aan het eind van elke maand druk op zoek naar wat achtergebleven muntjes tussen de bank? Of stuur je je vrienden een Tikkie met 'Please help me out, I'm broke'? Dan is deze methode perfect voor jou. Met de 50-30-20-methode hou jij, mits je salaris het natuurlijk toelaat, ongetwijfeld meer geld over.

Senator Elizabeth Warren maakte samen met haar dochter Amelia Warren Tyagi de '50-30-20 rule for spending and saving'. Deze superslimme methode verpakten ze in een boek met de naam: 'All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan'. Met deze tips kom je niet alleen de maand door, je houdt zelfs wat over waardoor je kan sparen.

1. 50 procent voor needs Eerst is het slim om uit te vinden wat je netto-inkomen is. Dat brutosalaris bij je nieuwe baan klinkt je misschien leuk in de oren, maar hier moet eerst nog een shitload aan belastingen vanaf voor je weet wat je uiteindelijk in het vuistje krijgt. Als je het nettobedrag weet, deel het bedrag dan door twee zodat je weet wat je nodig hebt voor de 'needs'. Nee, niet die dagelijkse breakfast bowl van 8 euro 50, maar dingen die je echt nodig hebt en moet betalen. Denk aan: huur of hypotheek, zorgverzekering, boodschappen en vervoer. Hier geldt ook dat een basis garderobe onder 'needs' valt. Maar die extra broek of dat leuke jurkje hoort bij de volgende categorie. Al deze dingen bij elkaar mogen maximaal 50 procent van je netto salaris in beslag nemen. Zo hou je nog een bedrag over voor extraatjes en je spaarrekening. Als je hoger uitkomt dan 50 procent, is het misschien verstandig om te kijken welke kostenposten omlaag kunnen. Misschien is je baas wel bereid om je reiskostenvergoeding op te krikken. Doe jij voor een godsvermogen aan boodschappen iedere week? Probeer op aanbiedingen te letten en geef jezelf iedere week een budget waar je je aan moet houden. Zetten die veranderingen geen zoden aan de dijk? Dan is een andere hypotheek of verhuizen naar een goedkopere woning ook een optie. Lees ook: Poenpraat: 'Ik beleg iedere maand 250 euro voor mijn pensioen'

2. 30 procent voor wants Als je de 50% voor 'needs' hebt afgetrokken, dan hou je nog 50% over. Deze 50% splitsen we in twee delen waarvan 30% naar 'wants' gaat. Dat zijn dingen die je dus niet per se nodig hebt, maar die je wel gewoon wil hebben of doen om het leven leuk te maken. Dat lijkt best een hoog percentage, maar als je denkt aan je telefoonrekening, Netflix-abonnement, een avondje uit eten en een massage op z'n tijd, dan vliegt je geld er harder uit dan je denkt. Heb jij aan 30% van je inkomen echt niet genoeg voor leuke dingen? Hou eens bij wat je per maand opmaakt aan leuke dingen en stel prioriteiten. Dat maandelijkse etentje met vriendinnen wil je natuurlijk niet missen, maar iedere dag een latte van 4 euro is misschien wel een beetje overbodig. 

3. 20 procent voor save Dan heb je nog 20 procent over. Dat bedrag stort je – aan het begin van de maand, anders gaat het op – gelijk op je spaarrekening. Dus niet in het spaarpotje voor die ene designertas, want dat is een uitgave die in bovenstaande categorie hoort. Het spaarpotje gebruik je alleen als buffer voor als er iets kapot gaat of een onverwachtige rekening. Zodra je deze eventuele kosten van dit bedrag kan betalen, kan je ook aan leuke dingen denken. Bijvoorbeeld aan een fijne vakantie, waar je voorheen nooit geld voor had. 

Een voorbeeld Als je bruto-inkomen per jaar 36.000 euro is, dan hou je ongeveer 22.284 netto over. Dat is 1.857 euro in de maand. Als je 50 procent besteedt aan 'needs', is dat 928,50 euro. Verder gaat 30 procent naar 'wants', dat komt neer op 557,10 euro. Op deze manier hou je dus 371,40 euro over om te sparen. Per maand. Dat is dus bijna 4.500 euro per jaar! En daar kan je heel veel leuke dingen mee doen. Het proberen waard dus, deze methode.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen