Wil je weten: 8 redenen waarom in de regen lopen goed voor je is

Body & Mind

Wil je weten: 8 redenen waarom in de regen lopen goed voor je is

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

18 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

18 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Hoe vaak heb jij de afgelopen maand geklaagd over de regen? Juist. Het regent takkeveel en daar zeuren wij Nederlanders nou eenmaal graag over. Hoe lekker dat klagen ook voelt, droog wordt het er niet van. Daarom hierbij een lijstje verrassende voordelen van lopen in de regen. Pas maar op: straks ga je dat nog leuk vinden ook. Hoe minder mensen... Niets zo irritant als de hele buurt tegenkomen, terwijl je eigenlijk ging wandelen voor een beetje rust. Geforceerde begroetingen en zelfs hele gesprekken zijn dan bijna niet te vermijden. Als het regent blijven de meeste mensen liever binnen, waardoor je ongestoord je wandeling kan maken.

Fris en fruitig Wist je dat regendruppels terwijl ze naar beneden vallen veel verontreinigende stoffen aantrekken? Regendruppels filteren onder andere huidschilfers, bacteriën, sulfaten en roet uit de lucht, waardoor de lucht die je inademt een stuk schoner is. En dat effect houdt zelfs tot kort na de regenbui aan. Dat is pas echt een frisse neus halen.

Lees ook: De boot gemist: wat als je nooit de ware vindt?

Kalmerend luchtje Sommige mensen hebben het met benzine, andere weer met chloor, maar dat de lucht tijdens of kort na het regenen lekker ruikt, daar zijn veel mensen het over eens. Het is zo’n bekend fenomeen dat het zelfs een naam heeft gekregen, namelijk Petrichor. Hoe die geur tot stand komt, is wat ingewikkelder. Komt-ie: het is een mengsel van chemicaliën die vrijkomen door bodem-bewonende bacteriën, oliën uit planten tijdens droge periodes en ozon die ontstaat wanneer bliksem zuurstof en stikstofmoleculen splitst die vervolgens veranderen in stikstofoxide. In ieder geval: het ruikt lekker en dat werkt rustgevend. Gezondheid Waarom Retinol smeren als je ook gewoon in de regen kan lopen? Als de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent is, heeft dit een positieve invloed op je huid. Die blijft daardoor jong en soepel, en hoge luchtvochtigheid kan zelfs huidaandoeningen voorkomen. Wel opletten: een luchtvochtigheid bóven de 60 is dan weer niet zo goed voor je en kan zorgen voor verkoudheid, eczeem en astma. Op een weerapp kun je zien hoe hoog de luchtvochtigheid precies is. Acceptatie en realisatie Regen is klote, je hebt er geen controle over, net als over veel dingen die er in je leven gebeuren. Dat jij er bewust voor kiest om nat te worden, werkt goed voor je geest. Je hebt niet overal invloed op en dat is oké. En om nog filosofischer te worden: alles gaat voorbij, net als een regenbui. Als er geen regen was, zou je de zon minder waarderen.

Lees ook: Het hoort te regenen bij jullie

Burn baby burn Evenveel moeite doen en toch meer calorieën verbranden? Dat klinkt als een sprookje. Toch is het dat niet. Uit Japans onderzoek blijkt dat bewegen in koud of nat weer zorgt dat je meer calorieën verbrandt, omdat je lichaam meer zijn best moet doen om op temperatuur te blijven. Toch die paraplu maar laten liggen dan.

Nieuw perspectief Het werkt bevrijdend om de wereld zo nu en dan vanuit een ander perspectief te zien. In de regen ziet jouw straat er net wat anders uit en ontdek je nieuwe dingen van je omgeving. Het voordeel van lopen in de regen is dat je met je normale routine breekt. Daardoor krijg je ruimte om na te denken over andere dingen in het leven en dat geeft je wellicht nieuwe inzichten. Is die vriendin jouw tijd wel waard? Is het tijd voor een nieuwe stap in je carrière? Waar een regenbui al niet goed voor is.

Bevrijdend Haal het kind in je naar boven: dans in de regen en spring in plassen. Omdat je dit normaal niet doet, kan het juist heel bevrijdend werken om even uit je comfort zone te stappen. Thuis zijn er wel weer droge kleren en een warme douche. Kortom: laat die regen nog maar een tijdje aanhouden.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur