Schijtirritant: zo kom je af van een liedje in je hoofd

Body & Mind

Schijtirritant: zo kom je af van een liedje in je hoofd

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

12 september 2023 om 17:00

Gepubliceerd op

12 september 2023 om 17:00

Je kent 't wel: kun je eindelijk genieten van een moment rust, dreunt er een liedje door je hoofd. En dan altijd eentje die je écht niet meer aan kan horen. Denk in de richting van Baby Shark of I’m A Barbie Girl – wil je niet. Gelukkig weten wij hoe je ervan afkomt.

Want in het begin is het soms nog wel gezellig, maar na een tijdje wil je je bijna inchecken bij een gesticht.

Oorwurm in je kop Dat stukje van het lied wat de hele tijd in je hoofd blijft hangen, noemen we ook wel de 'oorwurm'. Je snapt het idee: het liedje krioelt als een worm de hele dag door je hoofd. Is omdat onze hersenen soms sommige deuntjes niet helemaal goed kunnen verwerken en het dus maar keer op keer blijven afspelen. 

Lees ook: Meen je niet: zo lang ben je productief op een werkdag

Misschien is het lied net voorbij gekomen op de radio, luisterde je het op de fiets of liep je langs een neuriënde voorbijganger. Geef je hersenen daarna even een moment om te dwalen en daar ga je. Heb je last van angsten, posttraumatische stressstoornissen of obsessieve stoornissen, dan is die oorwurm nog hardnekkiger. En had je daar geen last van, dan zorgt-ie daar wel voor.

Dit is hoe je ervan afkomt Willen we dus van af. Veel mensen zeggen dat je dan gewoon effe naar het nummer moet luisteren, maar het beste is om 'm in je hoofd af te maken. Meezingen mag. Het gaat erom dat je hersenen dan een signaal krijgen dat het lied volledig is afgespeeld. Rust in de tent. 

Lees ook: Alsjeblieft, wat nostalgie: deze 6 spellen van vroeger kun je nu online spelen Geen tijd en energie voor die drie minuten focus? Trek dan een pakje kauwgom open. Kauwgom kauwen helpt echt tegen oorwurmen, zegt de wetenschap. Mocht dat ook geen optie voor je zijn, dan hebben we d'r nog eentje voor je. Er kunnen namelijk nooit twee oorwurmen in één hoofd bestaan. Oftewel: ga als een bezetene luisteren naar een ander nummer. Moet je wel heel veel zin hebben om die de rest van de dag in je hoofd te hebben. 'T is ook allemaal wat.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, is verslaafd aan mooie notitieboekjes en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer entertainment

Meer van deze auteur