Yusri kijkt series voor zijn werk: 'Series als Mocro maffia zie ik voordat het grote publiek ze ziet'

Body & Mind

Yusri kijkt series voor zijn werk: 'Series als Mocro maffia zie ik voordat het grote publiek ze ziet'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 januari 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

tekst Kim Palmaccio, beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

19 januari 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

tekst Kim Palmaccio, beeld Tom ten Seldam

Series kijken voor je werk, hoe geweldig is dat op een schaal van nul tot tien? Yusri Floris is voor RTL codeur bij Kijkwijzer. Hij classificeert series met de officiële Kijkwijzer-inhoudspictogrammen.

Yusri (35): 'Mijn droombaan wil ik het niet noemen, dan was ik wel voetballer of dj geworden, maar codeur zijn is een geweldige functie. Mijn baan voelt meer als een uit de hand gelopen hobby. Kijkwijzer is een informatiedienst die series labelt met inhoudspictogrammen. We bekijken voor welke leeftijd een serie geschikt is, maar plaatsen ook labels als geweld, angst, grof taalgebruik, seks, discriminatie, roken, alcohol en drugs. Voordat je codeur wordt en series mag beoordelen, moet je een examen afleggen, met vragen als: 'Komen in de productie een of meerdere vormen van geweld voor?' en 'Hoeveel seksueel getinte fragmenten tel je?' Tijdens het examen wordt onder meer de theorie besproken en krijg je een korte film te zien die je moet classificeren.

Series als Mocro maffia zie ik voordat het grote publiek ze ziet. Ik start mijn werkdag met een kop thee, ga achter mijn scherm zitten, doe mijn koptelefoon op en begin met kijken. De ene keer bekijk ik The Real Housewives Of Amsterdam, de volgende dag is het een spannende thriller zoals Sleepers. Ook classificeer ik series als Zwarte tulp en Nieuwe buren, voornamelijk Nederlandse producties, de Videoland-originals en RTL-series. Hoewel ik graag naar verschillende genres kijk, vind ik datingrealityseries als FBoy Island en Love Is Blind helemaal niks. Maar goed, ook dat is part of the job. Tijdens het kijken, hou ik een notitieboek bij de hand zodat ik tijdcodes kan bijhouden en steekwoorden kan opschrijven. Ik zit niet onderuitgezakt te bingen, ik ga kritisch te werk. Kijkwijzer hanteert een strenge vragenlijst en stelt op basis daarvan een advies op. Een serie als Woezel en Pip is niet heel moeilijk: een of twee afleveringen en ik weet genoeg. Maar een serie als Mocro maffia kijk ik helemaal uit. Daar zitten meer gradaties in. Geweld bestaat bijvoorbeeld uit verschillende vormen, zoals indringend of meedogenloos. Een gevecht is iets anders dan een expliciete scène van een moord. Dat kan net het verschil maken of een serie 12,16 of 18+ is.

Na het classificeren informeer ik mijn collega's die de promo's maken wat de kijkwijzer wordt. Soms voelt het als een grote verantwoordelijkheid, al weet ik dat de meeste mensen niet eens naar die pictogrammen kijken. Het zijn vooral ouders van jonge kinderen die ernaar kijken. Zo kregen we een paar jaar geleden een klacht over de animatieserie Lego Friends. Hierbij hadden we het kijkwijzeradvies 'alle leeftijden' opgegeven. Maar in een aflevering bleek ergens een ietwat dreigende metalen haai voor te komen. Die hadden wij volgens de mailer op 'angst' moeten labelen. Naar aanleiding van die klacht werd de leeftijd verhoogd naar 6+ en 'angst'.

Gelukkig krijgen we verder zelden klachten binnen. Naast series classificeren, hou ik me op mijn werk ook bezig met trailers, ondertiteling en traffic van films en afleveringen. Als ik thuiskom van werk heb ik heus nog wel zin om Netflix aan te zetten. Niet altijd hoor, soms heb ik meer behoefte aan beweging, de natuur in of met vrienden zijn, omdat ik al de halve dag naar een scherm heb gekeken. Maar als ik een serie aanzet, kan ik het niet laten even naar de pictogrammen te kijken en te checken of ik het daarmee eens ben.'

Benieuwd naar de andere mensen die cashen door te bingen?

Je leest 't in &C's editie #2: 'Lekker bingewatchen'

6 ,95

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur