Liever spenden dan sparen: waarom vinden we geld uitgeven zo bevredigend?

Body & Mind

Liever spenden dan sparen: waarom vinden we geld uitgeven zo bevredigend?

Cilla Peters
Door

Cilla Peters

Gepubliceerd op

8 juli 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

8 juli 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Het is een zomerse dag: je hebt gewinkeld, zit lekker te bunkeren op het terras, je pinpas wappert wat af. Shit, nu heb je deze maand wéér geen geld over om te sparen. Waarom vinden we doekoe oppotten zo moeilijk en uitgeven zo bevredigend?

Sparen: sommigen zijn er kneitergoed in, anderen zien het als een uitdaging om na payday zo snel mogelijk hun knaken op te maken. We snappen het: de verleiding om elke dag een koffie to go te halen is knap lastig te weerstaan. Misschien is het wel daarom dat één op de vijf huishoudens minder dan 2.500 euro op de spaarrekening heeft staan en elf procent van de huishoudens überhaupt geen spaargeld heeft. Waar ligt dat aan? Tuurlijk, door de inflatie en bizarre huizenprijzen blijft er bijzonder weinig geld over om te sparen. Maar we (ja, iedereen tussen de 25 en 45 jaar, we kijken naar jou) vinden het ook wel heel lekker om onze poen stuk te slaan in horeca, kledingwinkels en interieurzaken.

Zuunige ouders We zouden best wat minder punten appeltaart op het terras en meer doekoe op de bank kunnen realiseren. Maar willen we dat ook? Volgens loonwijzer.nl doet de huidige generatie aan massaconsumptie: we laten onze centen met liefde rollen in de horeca en kledingwinkels en kijken veel minder dan onze (groot)ouders naar wat er binnenkomt. We leven in het hier en nu en houden weinig rekening met de verre toekomst. Een mogelijke oorzaak daarvoor is volgens de stichting dat veel mensen uit deze generaties nogal zuunige ouders hadden.

Psycholoog Iris van der Steen (@millennialpsycholoog): ‘Elke generatie vindt andere dingen weer belangrijk. Boomers haalden bijvoorbeeld veel voldoening uit het hebben van goede arbeidsvoorwaarden, een mooi huis, zekerheid. De huidige generatie hecht daar minder waarde aan. Dat komt ook doordat een huis kopen tegenwoordig veel moeilijker is, dus kun je daar ook geen voldoening uit halen. Waarom zou je er dan voor sparen?’ Mede omdat er dus geen spaardoel is, ziet de generatie van nu het niet zitten om alles op te potten. Ze willen nu al een leuk leven hebben, en niet pas tijdens hun pensioen, zoals onze voorouders vaak deden.

Dan toch die nieuwe jas Dat herkent Hester Wielinga (29). Ze werkt 36 uur per week en verdient in theorie genoeg om te kunnen sparen. In theorie ja, in de praktijk boekt ze vaak het geld weer terug naar haar betaalrekening om leuke dingen van te doen. ‘Zodra mijn salaris binnenkomt, zet ik drie- à vierhonderd euro opzij. Maar dat blijft er lang niet allemaal op staan, minstens de helft boek ik weer terug naar mijn lopende rekening. De drempel ligt heel laag om dat geld terug te storten, ik kan er elke seconde van de dag bij en binnen mum van tijd kan ik het uitgeven.’

Wat Hester liever van dat geld doet? Een extra keer uit eten of toch die jas kopen die ze op het oog heeft. ‘Ik zeg altijd: de tijd komt niet meer terug, geld wel. Ik geef een groot deel van mijn salaris uit aan kleding, uit eten gaan, concerten, stedentrips. Ik handel best impulsief. Als ik van plan ben om op vakantie te gaan, boek ik meteen. Dan gaat het snel op, dat salaris.’ Classic argument: maar wat dan als de wasmachine ineens kapot gaat? Toevallig spaart Hester as we speak voor een nieuwe. ‘Dat lukt dan weer wel, omdat de urgentie er is. Al het geld dat ik overhoud, zet ik apart voor de wasmachine. Dat gaat niet supersnel, want als een vriendin vraagt of ik mee uit eten ga, zeg ik alsnog ja. Van mij hoor je niet snel: ‘Nee, ik kan niet mee uit eten, ik heb een nieuwe wasmachine nodig.’ Ik leef maximaal.’ Toch kun je leren sparen. Benieuwd hoe je dat doet? Je lees het in &C's julinummer, dat nu in de winkels ligt.

Scoor &C's juninummer nu hier!

7 ,45

delen
Cilla Peters

Cilla Peters (1996) is de enige Fries op de &C-redactie (#prayforcilla) en zelfbenoemd kattenfluisteraar. Eet mergpijpen op zeer specifieke manier (eerst de chocola, dan de onderkant, daarna de vulling en als laatste de marsepein) en is gek op zinnen tussen haakjes zetten. (Maar dat had je vast al gemerkt.)

Wil je ook lezen

Het is verdomme ook mijn vakantie

Aan deze producten heb je wat