Koen ging vaak vreemd: 'Dus nam ik me voor niet meer aan monogamie te doen'

Body & Mind

Koen ging vaak vreemd: 'Dus nam ik me voor niet meer aan monogamie te doen'

Milou Deelen
Door

Milou Deelen

Gepubliceerd op

31 maart 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

interviews Milou Deelen, fotografie Rafael Bergman

Gepubliceerd op

31 maart 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

interviews Milou Deelen, fotografie Rafael Bergman

Koen ging vaak vreemd in zijn monogame relaties. Toen hij non-monogamie ontdekte, ging er een wereld voor hem open.

Koen (29): ‘Ik heb meerdere keren geprobeerd een monogame relatie te hebben, maar ik voelde me dan opgesloten en ging uiteindelijk vreemd. Als ik terugkijk op die relaties, vind ik dat ik onvoorzichtig ben geweest met de gevoelens van anderen, en die van mezelf.

Toch neem ik het mezelf niet kwalijk. Toen ik opgroeide, werden alternatieve relatievormen niet als valide optie voorgelegd. Als het al in films werd voorgeschoteld, werd non-monogamie gezien als een hitsige levensstijl waarin mensen niet durven te committen. Een ongezonde levensstijl om op neer te kijken. Ik kon mijn eigen identiteit niet begrijpen, omdat ik de voorbeelden niet had.

Lees ook: Cherry en Michel wilden scheiden na overspel maar gaven elkaar nog een kans

Toen ik negentien was, kreeg ik een monogame relatie en een halfjaar later kwam ik iemand anders tegen. Ik was smoorverliefd op twee vrouwen – en zij op mij. Ik dacht dat er iets mis met me was. Op Valentijnsdag dacht ik: kut, met wie moet ik deze dag spenderen?

Ik heb het uitgemaakt met mijn vriendin en kreeg een relatie met de vrouw op wie ik verliefd was geworden. Nu komt-ie: toen ging ik weer vreemd met mijn ex. Ik voelde me heel schuldig dat ik tegen hen loog. Uiteindelijk heb ik het met allebei uitgemaakt. Ik was niet bereid om te settelen voor één persoon en ik was nog niet bekend met andere relatievormen.

Op mijn 21ste kwam ik daar voor het eerst mee in aanraking. Ik kwam in een nieuwe vriendenkring terecht, waar mensen niet-monogame relaties hadden. Het was fijn om rolmodellen te ontmoeten die een vrijere kijk hebben op liefde. Ik dacht: dát is de oplossing. Ik wilde niet meer de persoon zijn die vreemdgaat, dus nam ik me voor niet meer aan monogamie te doen.

Inmiddels heb ik een relatie. Haar noem ik mijn nesting partner. Ze is niet mijn enige partner, maar ik woon met haar, deel met haar mijn dagelijkse leven. Als we ooit kinderen willen, is het met elkaar. Zij heeft geen behoefte aan seks of dates met anderen. We hebben heldere afspraken over wat wel en niet kan. Ze vindt het bijvoorbeeld niet fijn als ik met iemand anders naar een evenement of een verjaardag ga. Omdat de meeste mensen dan zullen denken: jullie twee zijn een koppel, alleen jullie. Dan voelt ze zich buiten mijn leven geplaatst en dat begrijp ik.

Veel mensen noemen het liefde als je niet met anderen naar bed gaat. Ik noem het liefde als je afspraken maakt en aandacht hebt voor elkaars behoeften. Voor mij is het belangrijk om intimiteit te kunnen delen met anderen. Deze vorm van een relatie hebben, voelt als thuiskomen.

Lees ook: Chantal Janzen: 'Hij ging vreemd, maar ging ik bij hem weg? Nope.'

Laatst was ik een weekend weg met vrienden, mijn nesting partner, de jongen met wie ik date en zijn partner, plus een andere partner van mij en haar primaire partner. Iedereen kan het goed met elkaar vinden. Ik geniet ervan om mijn verschillende partners en hun partners samen te zien.

Mensen vragen vaak of ik dan geen jaloezie voel. En ja, dat is weleens langsgekomen, als ik bijvoorbeeld zie hoe mijn partners onderling een band opbouwen. Maar dan spreek ik dat uit en praten we erover, maar overheersender is het gevoel dat ik geniet van hun connectie.’

Ook Marinda, Cherry en Michel en Klara en Martin werden bedrogen of gingen zelf vreemd, maar allemaal kwamen ze er sterker uit. Op hun eigen manier, samen of alleen.

Hoe? Dat lees je in &C's april-editie

4 ,99

delen
Milou Deelen

Milou Deelen (27) is journalist, schrijver en spreker. Ze gaat graag de barricades op voor het feminisme.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur