Waarom Alycia (26) begon, stopte en weer begint met beleggen

Body & Mind

Waarom Alycia (26) begon, stopte en weer begint met beleggen

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

25 februari 2023 om 18:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

25 februari 2023 om 18:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Tijdens haar studie Economie en Rechten sluit Alycia Colijn zich aan bij een studentenbeleggersvereniging. Waar het haar daar eerst vooral om de gezelligheid en kennis vergaren gaat, begint ze korte tijd later ook zelf met beleggen. Uiteindelijk voor haar toekomst, is het idee. Maar die toekomst blijkt opeens dichterbij dan ze dacht.

Eind 2021 heeft Alycia dringend medische zorg nodig. Wachten op reguliere (en vergoede) zorg is geen optie. Om acute therapie te betalen, verkoopt ze haar aandelen. Alycia is dan 25 jaar oud.

‘Leergeld’ 'Ik zie mezelf zeker als een jonge belegger, maar ik heb denk ik wel een beetje een bijzonder verhaal', vertelt Alycia. Een verhaal dat begint bij haar studie en studentenvereniging, waarmee ze de nodige kennis opdoet om zelf te gaan beleggen. 'Met een bedrag dat ik echt kon missen, ben ik er zelf ook mee begonnen. Ik denk in totaal voor 1.000 euro. Dat was voor mij echt ‘leergeld’, kijken hoe het werkt. Na mijn afstuderen heb ik het serieus opgepakt.'

Het liep anders Tussen haar 23ste en 25ste is ze actief aan het beleggen. 'Ik had mijn eigen portfolio, met losse aandelen en nam daarmee dus ook best wat risico. Daar legde ik maandelijks geld in. Ik weet niet precies hoeveel, maar ik denk een paar honderd euro per maand. Ik vond het leuk om er actief mee bezig te zijn destijds waardoor ik voor aandelen koos.' Het idee? Een potje opbouwen voor later - maar dat liep anders.

Alycia stort mentaal helemaal in. Ze is zwaar depressief en krijgt de diagnose c-ptss (complex post traumatisch stress syndroom). Ze heeft hulp nodig, en wel nu. Maar: de wachtlijsten van de reguliere zorg zijn lang, minstens een paar maanden. Er is wel therapie van particuliere aanbieders, waarmee Alycia meteen kan beginnen, maar die wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Om die therapie te kunnen betalen, verkoopt Alycia al haar aandelen. Alycia: 'Een investering in mijn toekomst, werd dus een investering in m’n iets nabijere toekomst.'

Met geld dat je kunt missen Dankzij de goede timing van de verkoop, kon Alycia haar aandelen met winst verkopen. Een gelukje, want de kans was ook aanwezig dat het moment slecht was en ze haar aandelen met verlies van de hand had moeten doen. 'Door die gunstige timing is mijn rendement toch nog goed geweest voor een paar therapiesessies.' Ze lacht erbij, maar ze had natuurlijk hele andere plannen met dat geld.

'Ik had het plan om het geld dat ik had ingelegd voor lange tijd op die beleggingsrekening te laten staan voor mijn toekomst. Ik belegde namelijk altijd met geld dat ik echt kon missen. Alles wat op die beleggingsrekening stond, kon ik missen - totdat ik instortte en op korte termijn hulp nodig had. Natuurlijk, het idee was dat het een hele andere bestemming zou krijgen, maar als je zwaar depressief bent, kijk je niet meer naar de toekomst - want je weet niet meer of die er is.'

Leven gered En dan ben je blij dat je op dat moment een potje hebt. Zoals Alycia het zegt: 'Beleggen heeft op die manier wel mijn leven gered. Want doordat ik mijn aandelen met winst kon verkopen, was ik in staat om direct met de therapie te starten en zo de hulp te krijgen die ik nodig had.' Op Instagram deelt Alycia onder @selfdevelopmentjunkie meer rondom mentale gezondheid en persoonlijke ontwikkeling voor jongeren.

Alycia kijkt nu weer voorzichtig naar haar toekomst - en daarin zal beleggen zeker weer een rol gaan spelen. Nu ze verzekerde zorg krijgt, heeft ze wat meer financiële ruimte én energie om ernaar te kijken. 'Mijn motivatie is hetzelfde. Ik kan geld opzij zetten op de bank, maar dat levert gezien de huidige rente niets op. Ik heb de kennis en ik vind het leuk, dus als ik daarmee een potje op kan bouwen waarmee ik wat meer vrijheid kan inbouwen voor over veertig jaar, misschien dertig, dan is dat alleen maar heel fijn.'

De gouden (beleg)tip 'Mijn persoonlijke tip is: begin met een laag risico. Wed niet op één paard. Dat kan bijvoorbeeld door in beleggingsfondsen te beleggen. Zo wordt je geld verspreid belegd over verschillende sectoren, landen en bedrijven. Dit wordt voor je gedaan, je koopt de losse aandelen niet zelf. En zo is je resultaat niet afhankelijk van het specifieke bedrijf waar je een aandeel van hebt gekocht. Scheelt risico, maar ook tijd en energie. Ik vind het leuk om er actief mee bezig te zijn, maar of beleggen bij je past en in welke vorm, dat bepaal je dus zelf.' Makkelijk starten met a.s.r. Wil jij vermogen opbouwen voor later? Dan kan beleggen interessant zijn. Een studie voor je kinderen, een (aanvullend) pensioen of gewoon meer vrijheid om je dromen waar te maken. En je hoeft echt geen beleggingsexpert te zijn. Bij a.s.r. beleg je eenvoudig en je kunt zelf altijd zien hoe het met je beleggingen gaat. Dit is een samenwerking met a.s.r. Let op: beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. ASR Vooruit B.V. is onderdeel van a.s.r.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Wil je ook lezen