Met dit StandUP trainingsprogramma geef je straatintimidatie de bons

Body & Mind

Met dit StandUP trainingsprogramma geef je straatintimidatie de bons

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

9 december 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

9 december 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Fluiters op straat, volledig worden uitgecheckt, of meemaken dat iemand keihard (of zacht) wordt nageroepen. Omdat straatintimidatie helaas nog altijd aan de orde van de dag is, ontwikkelde non-profitorganisatie Right to Be het internationale bewustzijns- en trainingsprogramma: StandUP!  

Aan de hand van een beproefde aanpak – de 5D’s – helpt dit simpele programma vrouwen én mannen in te grijpen als ze straatintimidatie zien of ondergaan. 

Rondvraag op Insta Dat dit programma hard nodig is, blijkt ook uit de straatinterviews die &C deed en een rondvraag op &C’s Instagram. Nadat wij de cijfers over straatintimidatie onder ogen kregen (80% van de vrouwen in Nederland komt zelf ooit in aanraking met onveilige situaties op straat, en eenzelfde percentage van alle Nederlanders is er wel eens getuige van), waren we benieuwd of het daadwerkelijk zo dramatisch is gesteld in ons land. 

Percentages

De harde cijfers En jawel. Maar liefst 70 procent van onze lezers heeft zelf wel eens te maken gehad met straatintimidatie, en 58 procent is er wel eens getuige van geweest. Dit kan gaan over op het oog onschuldig lijkende acties als worden nagefloten door een groep bouwvakkers, tot aan het onder je rokje worden gegrepen in een kroeg. 

Nooit meer met je mond vol tanden  Dat beide niet oké zijn, leer je in het StandUP!-trainingsprogramma, dat als uiteindelijk doel heeft een cultuur en gemeenschap te scheppen waarin respect, waardigheid en eigenwaarde voorop staan. Maar dat niet alleen, je leert ook - en daar gaat het de programmamakers voornamelijk om - hoe je omgaat met straatintimidatie als je het ziet gebeuren. 

Percentages

Uit onze rondvraag op Instagram blijkt dat ook die informatie best welkom is. Al is de &C-lezer de bangste niet. Zo geeft 63 procent aan direct in te durven grijpen als iemand op straat wordt lastiggevallen, tegenover 37 procent die dat niet durft en liever afwacht. Verder zou 30 procent een bewijsfilmpje maken, en zou 70 procent het slachtoffer gaan troosten.

De 5D’s Behoor je zelf tot de groep die het lastig vindt om te bepalen wat te doen bij straatintimidatie? Dat leer je in de training die je binnen 10 minuutjes helemaal bijschoolt, gewoon vanuit je luie stoel, maar vooruit - we willen niet al te kinderachtig doen en geven je alvast 2 van de 5 D’s uit de beproefde aanpak cadeau: Distract (de situatie de-escaleren door op een indirecte manier af te leiden) en Delegate - je hoeft het niet alleen te doen, dus haal er vooral hulp bij. Gelukkig zou 54% van onze lezers dat al doen, en zou 46% z’n mond zelf opentrekken. 

Samen staan we sterk Benieuwd naar de complete StandUP-training die je zowel online als fysiek kunt volgen én die in Nederland is opgepakt in samenwerking met Fairspace? Je kan hem hier volgen.

Samen staan we sterker, ook op straat.

Dit is een samenwerking met L'Oréal Paris.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.