Ka-ching! Zo ga je met je kind in gesprek over geld

Body & Mind

Ka-ching! Zo ga je met je kind in gesprek over geld

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

13 september 2023 om 18:00

Gepubliceerd op

13 september 2023 om 18:00

Ka-ching! Zo ga je met je kind in gesprek over geld - &C x ABN AMRO

Ka-ching! Zo ga je met je kind in gesprek over geld - &C x ABN AMRO

Je kind leren omgaan met geld is één, je kind slím leren omgaan met geld is twee. Maar de million dollar-question is natuurlijk: hoe doe je dat? En op welke leeftijd begin je? We legden deze vragen voor aan zelfstandig budgetcoach Danitia van @budgetmetdanie.

Haar antwoorden en tips vind je in de tweedelige online videoserie Kids met Knaken

In deze aflevering vertelt Danitia alles over hoe je het gesprek over geld aangaat met je kind. Dit gesprek is onmisbaar in de financiële opvoeding, vertelt Danitia. Maar, dan moeten ze natuurlijk wel over wat centjes beschikken. Wanneer begin je eigenlijk met zakgeld? 'Vanaf een jaar of zes', zegt Danitia, 'maar je kunt als ouder natuurlijk zelf het beste inschatten wanneer je kind daar aan toe is.' Heitje voor karweitje Zakgeld leert kinderen geld uit te geven, maar ook om voor iets te sparen. Droomt je kind bijvoorbeeld van een skateboard, maar is dat nét iets te duur? 'Praat dan samen met je kind over hoe er gespaard kan worden', legt Danitia uit. Een handig hulpmiddel is de Gimi-app. Hier kun je als ouder ook heitjes voor karweitjes - zoals het grasmaaien - toevoegen en hier ziet je kind ook hoe zijn spaardoel daarmee langzamerhand bereikt wordt. Handig én leuk, want in de app kun je ook quizzen over geld spelen. 

Slim omgaan met kleedgeld Van skateboard naar (s)keedgeld, correctie: kleedgeld. Hiermee kun je vanaf een jaar of twaalf beginnen. En, helemaal leuk: als je nu een Jongerenrekening van ABN AMRO opent, krijgt je kind tien euro cadeau. Zo komt die mooie trui nog sneller dichterbij. Ook heeft Danitia nog een paar handige tips als je kind het kleedgeld online gaat uitgeven. 'Zo kom je niet voor verrassingen te staan.'

Krantenwijk en knaken Ook een momentje: de eerste bijbaan van je kind. Oppassen bij de buren bijvoorbeeld, of een krantenwijk, waarmee kinderen meestal rond hun dertiende (kunnen) beginnen. En die eigen knaken verdienen, dát doen ze graag. Er zijn handige checklists voor geldafspraken met pubers. Danitia vertelt je waar je die kunt vinden, én wat je met dat extra verdiende geld kunt doen. Sparen bijvoorbeeld. Een spaarrekening openen kan heel makkelijk in de ABN AMRO app. Zo leert je kind geld apart te zetten voor bijvoorbeeld een eerste mobieltje.

Lekker babbelen Je ziet: aan gespreksstof geen gebrek - en aan geld hopelijk ook niet, als je kind er slim mee om leert gaan. Bekijk de hele video voor alle tips en tricks en ga gezellig met je kind in gesprek. Hij of zij is je - weliswaar wellicht later pas, maar toch - dankbaar, want een kind dat slim om leert gaan met geld, komt later minder vaak in de financiële problemen. Laat dat kwartje maar vallen.  Dit is een samenwerking met ABN AMRO.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Meer van &C the brandstudio