Tip 1. ga op vakantie: 10 originele bespaartips die wél leuk zijn

Body & Mind

Tip 1. ga op vakantie: 10 originele bespaartips die wél leuk zijn

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

1 oktober 2021 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Lianne Kooistra beeld Pexels

Gepubliceerd op

1 oktober 2021 om 14:00

Bron / Fotografie

tekst Lianne Kooistra beeld Pexels

Besparen prima, maar het moet allemaal wel gezellig blijven. En dat kan dus ook gewoon. Want met deze tien originele bespaartips hoef jij die hand echt niet op de knip te houden. Sterker nog: nú is het moment voor je nieuwe tuinset.

1. Huizenruil Geld besparen door op vakantie te gaan? Zeker wel. Al wel eens aan huizenruil gedacht? Er zijn verschillende sites waar je kan zoeken naar vakantiehuizen overal ter wereld. Ook kan je jou huis aanbieden. Home Exchange is er één van. Werkt met een soort puntensysteem. Wordt je huis meer waard en huur je in die periode zelf een goedkoper huis? Dan verdien je er meteen op. Pak die koffers maar vast, jij gaat op reis. 2. Je eigen kaarsenfabriek Het is weer helemaal de tijd van kaarsen in huis. Voordat je naar de winkel rent voor een nieuwe voorraad: hark eerst al die stompjes van je oude kaarsen eens bij elkaar. Door ze in een bakje te verwarmen boven een kom heet water, smelt je ze. Vervolgens maak je er zo weer nieuwe kaarsen van. Alleen even een nieuwe lont erdoorheen jassen.

Lees ook: Waterkraan uit, geldkraan uit: 5 tips voor spetterend veel voordeel 3. Terugleggen Maak er een gewoonte van om in de supermarkt niet alles wat je in je karretje legt ook af te rekenen. Nee, we bedoelen natuurlijk niet dat je een deel van de spullen achterover moet drukken. Maar dat je het een en ander teruglegt. Dat werkt zo: net voordat je naar de kassa wil lopen, bekijk je kritisch de producten in de kar. Welke drie tot vijf producten kun je prima missen? Die kunnen terug het schap in. Impulsaankopen voorkomen en geld bespaard.

Cherie Lowe schreef er een boek over en bespaarde flink wat flappen. In Metro zei ze: ‘Die ene vijf euro lijkt misschien niet veel, maar als je elke week vijf euro bespaart op je boodschappen is dat op jaarbasis 260 euro. Laat staan als je zelfs op nog meer weet te besparen.’ Kijk jou eens consuminderend het najaar door gaan.

4. Verkopen die handel Dit kan hard gaan. Vinted, Marktplaats, Facebook Community, Next closet: maak je klaar voor een middag spullen doorspitten en verkopen. En denk verder dan alleen je kledingkast. Heb je na het behalen van je duikbrevet welgeteld nog één keer gedoken de afgelopen vijf jaar? Weg met die professionele duikbril. Verhuisd van huis met tuin naar een appartement? Knal die heggenschaar en snoeispullen de deur uit. Ligt er nog zo’n ongebruikt luchtzak-geval voor in het park in je kelder? Verkopen. Je weet zelf ook wel dat je niet zo rond gaat rennen om lucht te vangen.

5. Gooi maar door die gleuf Tegenwoordig is in de kassarij je telefoon sneller getrokken dan je portemonnee, maar wil je bewuster met geld omgaan, dan doe je er goed aan je geld voor een hele week eens te pinnen. Geld in je handen voelt echter en dus denk je langer na over een aankoop. Leg na je aankopen het wisselgeld (of alleen het muntgeld) eens apart. Gooi het desnoods in een ouderwets spaarvarken. En aan het einde van de week: tellen maar, Dagobert!

6. Rondje nachtwacht Voor je naar bed gaat, even een rondje door je huis doen. Stekker van de tv eruit, de schakelaar van dat verlengsnoer uit. Je oplader eruit halen… Dat thuiswerkbeeldscherm niet op standby maar echt uit. Al die stille energievreters bij elkaar verspillen onnodig veel energie. Alleen al je tv kan wel 35 euro aan sluipverbruik hebben per jaar. Op jaarbasis kun je veel geld besparen door al die apparaten echt uit te zetten en stekkers eruit te trekken.

7. Koop nu je tuinset De zomer zit erop: een mooi moment voor de nieuwe tuinset of barbecue die je dit jaar al had willen kopen. Ongetwijfeld nu juist in de sale of verlaagd in prijs. En zet ook maar vast in je agenda voor komend jaar: januari kerstspullen inslaan. Zie je nou wel, soms is besparen een goed excuus voor shoppen. Lees ook: Verrek, goeie hack: knaken besparen zoals in 'die goeie ouwe tijd'

8. Op de plank Verjaardagen, babyshowers en huwelijken zijn op de een of andere manier altijd opeens over 2 dagen en dan heb jij natuurlijk nog geen cadeau. En op het laatst nog iets moeten regelen, maakt je nou niet bepaald een verstandige koper. Het wordt heel anders als je vooruit koopt. Zie je iets leuks, waar dan ook? Koop het. Helemaal als je denkt: ‘Oh, dat zou die en die leuk vinden’. Grappige prullen op reis en mooie uitverkoopjes mogen ook mee naar huis. Leg alles op een plank en tegen de tijd dat er een cadeau gegeven moet worden, hoef je alleen maar even je eigen cadeauplank te checken.

9. Fiks het met kintsugi Kintsugi is Japans. Het betekent zoiets als gouden verbinding. Kintsugi is de kunst van het repareren van je gebroken keramiek met goudkleurige of zilverkleurige lijm. Volgens de Japanse filosofie dragen sporen van ouderdom en breukjes bij aan de schoonheid van iets. Diep, toch? Trek deze ook eens door en stop die ouwe sokken, naai de binnenvoering van je jas vast en vervang die kapotte lamp.

10. Wees een trage slak op de weg Langzamer rijden is goed voor van alles maar ook voor je portemonnee. Volgens verkeersexperts bespaar je door 100 te rijden, in plaats van harder, 5 tot 10% brandstof. In sommige gevallen zelfs 25%. Belgische nieuwszender VRT beschrijft zelfs een voorbeeld van iemand die 120 kilometer per uur op de snelweg besloot te verlagen naar 90 kilometer per uur. Hij blijft daarbij ook nog eens bewust achter een vrachtwagen hangen om niet onnodig te hoeven optrekken en afremmen. Daardoor doet hij nu twee keer zo lang met een volle tank en bespaart 200 euro per maand. Moet je wel over engelengeduld beschikken achter die vrachtwagen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur