Body & Mind
Slaap (niet) lekker: dit is waarom je nachtmerrie steeds terugkomt
Gepubliceerd op
6 november 2021 om 08:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen beeld Frank Brandwijk
Gepubliceerd op
6 november 2021 om 08:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen beeld Frank Brandwijk
Zwetend wakker worden omdat je droomde over clowns, een gruwelijke dood ondergaan of vallen van een vijf meter hoge flat. Ben jij effe blij dat je weer wakker mag worden. Totdat je deze nachtmerrie nog een keer beleeft. Hoe komt dat toch?
Laten we vooropstellen dat je niet zo uniek bent als je misschien dacht. Ongeveer twee derde van alle mensen droomt vaker hetzelfde. Dr. John Mayer – niet de zanger, maar de psycholoog – vertelt aan het Amerikaanse online platform Elite Daily dat de specifieke mensen of thema's die voorkomen in je droom niet hoeven te betekenen dat je daadwerkelijk deze persoon onder ogen moet komen. Dat je deze fantasie meerdere keren ziet, betekent dat je de achterliggende les nog niet begrijpt.
Lees ook: Je nek aan het vernachelen met je houding? Fiks je zo met deze oefeningen
Stop deze droom Volgens Mayer geeft het leven tijdens je nachtrust een kijkje in je gedachten. Terugkerende dromen geven een mate van stress aan of een bepaalde emotie die je aan het verwerken bent. Als een onderwerp dus vaak voorkomt in je droom, betekent het dat dat nog niet is opgelost en dat het daarom weer in je gedachten omgaat.
Negatieve Nancy ontmoet positieve Petra Hoogleraar psychiatrie Milton Kramer vertelt aan Psychologie Magazine over een onderzoek waarbij ze respondenten wakker maakten nadat ze droomden. In diverse dromen – we hebben er ongeveer vijf per nachtrust – kwamen bij de respondenten dezelfde emoties terug. De details verschilden, maar het thema bleef hetzelfde. Tijdens je nachtrust worden beelden associatief aan elkaar gekoppeld, volgens nachtmerrieonderzoekers Jaap Lancee en Annette van Schagen. Een slaper die gespannen zijn/haar ogen sluit in de nacht heeft eerder kans op een terugkerende nachtmerrie, dan wanneer je relaxed gaat slapen. Gestrest of onrustig naar bed gaan zorgt ervoor dat de koppeling van beelden vaak negatief uitpakt.
Oscar-waardige film in de maak Maar er is hoop. Volgens Lancee en Van Schagen kun je je droom een ander einde geven, een vrolijkere afloop. Bedenk deze gruwelijke droom in je hoofd, maar in plaats van het angstige einde verzin je een ander plot. Viel je eerder van een metershoge flat? Nu bedenk je een levensgroot springkussen dat eronder staat, of denk die hele flat voor het gemak even weg. Per scène loop je het beeld af, alsof er een Oscar-waardige film in de maak is. 'Zo verliest het scenario zijn negatieve lading en dat verkleint de kans dat andere beelden dat scenario oproepen. Zo voorkom je dat je steeds in dezelfde nachtmerrie verstrikt raakt,' aldus Lancee. Dat geeft moed. Slaap lekker!
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.