Body & Mind
Probleem incasseren en door: welk copingmechanisme heb jij?
Gepubliceerd op
1 september 2022 om 08:00
Gepubliceerd op
1 september 2022 om 08:00
De een steekt bij stress z'n kop in het zand, de ander praat er graag over en zoekt troost en begrip in z'n omgeving: we handelen onze stress allemaal anders. Altijd al willen weten hoe jij met je trauma dealt? Zo kom je erachter.
Een overlijden, je baan verliezen, uit elkaar gaan met je partner: allemaal gebeurtenissen waar je best een tijd stress door kunt ervaren. Alleen komt dat bij iedereen weer anders tot uiting. De een slaat z'n deur het liefst aan gort, de ander houdt zich voor dat het altijd erger kan en vanzelf goed komt. Interessant voer voor onderzoekers en psychotherapeuten, want aan welk gedrag herken je wat voor copingmechanisme iemand erop nahoudt?
Lees ook: Kim Feenstra over haar trauma's helen: 'Het is pittig en ik huil veel'
Een bekende manier om daarachter te komen, is met de Utrechtse Coping Lijst: een vragenlijst die de cognitieve en gedragsmatige strategieën die mensen gebruiken om met probleemsituaties om te gaan - coping dus - in kaart brengt. Volgens deze lijst zijn er zeven manieren:
1. Actief oplossen Oké, je hebt een probleem. Welke mogelijkheden zijn er om dat op te lossen? Als je deze methode erop nahoudt, lukt het je ook om complexe problemen in stukken te hakken en stukje bij beetje op te lossen. Lekker hoor.
2. Verdoving zoeken Iets minder aan te raden is deze tweede methode. Als je als copingmechanisme hebt om verdoving te zoeken, pak je je probleem niet aan, maar zoek je troost. Dat kan in bijvoorbeeld alcohol of drugs zijn, maar ook in hard werken. Het kan helpen om je zo tijdelijk wat beter te voelen, maar echt lekker is het natuurlijk niet als je een cokeverslaving aan je echtscheiding overhoudt. Oppassen geblazen dus.
3. Vermijding Kop in het zand, jou niet bellen, jouw probleem is er effe niet. Je doet alsof er niks aan de hand is en duikt weg voor het issue. Hoeft niet altijd even erg te zijn, maar uiteindelijk moet je toch je struggles een keer oplossen.
4. Sociale steun We're all in this together: jij vraagt hulp om je probleem samen op te lossen. Het je-kunt-me-altijd-bellen-aanbod neem jij dankbaar aan, en je denkt absoluut niet twee keer na voor je om 2.30 uur je vriendin wakker belt omdat je effe niet zo lekker gaat. Steun en troost zoeken bij anderen werkt over het algemeen goed, dus ga zo door.
5. Passief Je voelt je zo machteloos door wat er nu gebeurt, dat je het idee hebt dat je je probleem niet aankunt. En daarom doe je er ook niks aan. Kan kloppen, want soms is een probleem ook niet op te lossen, maar helemaal niets doen, werkt vaak averechts. Je steekt niet alleen je kop in het zand, je doet gewoon helemaal nada.
6. Expressie van emoties Je gaat zelf ongetwijfeld lekker op je eigen copingstijl als jij je emoties goed kunt uiten, want mensen met deze copingstijl uiten hun woede, frustratie en spanning gerust. Lucht zeker op, maar voor je omgeving kan het iets minder gezellig zijn als jij de hele dag met een kwaaie kop rondbanjert.
7. Geruststellende gedachten Jij houdt jezelf voor: geen stress, het komt goed, er zijn ergere dingen op de wereld. Op zich een prima manier om jezelf te kalmeren, maar als je iets heftigs hebt meegemaakt mogen je emoties er ook gewoon zijn. Als je probleem om een oplossing vraagt, mag je die heus wel zoeken. Je hoeft niet altijd your tits te calmen.
Lees ook: Rapper S10: 'Mijn eerste ep 'Antipsychotica' was een noodkreet'
Je hebt vast een idee welk copingmechanisme jij toepast, maar wil je het echt zeker weten, vul dan vooral de Utrechtse Coping Lijst zelf in. Je score bepaalt je mechanisme. En, klopt het?
delen
Cilla Peters
Cilla Peters (1996) is de enige Fries op de &C-redactie (#prayforcilla) en zelfbenoemd kattenfluisteraar. Eet mergpijpen op zeer specifieke manier (eerst de chocola, dan de onderkant, daarna de vulling en als laatste de marsepein) en is gek op zinnen tussen haakjes zetten. (Maar dat had je vast al gemerkt.)