Body & Mind
Perfectionist pur sang? Van de Zweden leer je waarom goed ook goed genoeg is
Gepubliceerd op
14 oktober 2022 om 11:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen, beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
14 oktober 2022 om 11:00
Bron / Fotografie
tekst Bente van Diepen, beeld Tom ten Seldam
Goed is soms ook gewoon goed genoeg. Dat vind je als perfectionist misschien wel, maar om daar nou ook naar te leven... Gelukkig weten ze daar in Zweden wel raad mee. Zij leven namelijk volgens de filosofie lagom: voldoening halen uit het leven dat je leeft. Niks zweverigs aan, gewoon een levensstijl. Dus jij kunt 'm ook aanleren.
Zweden is een van de gelukkigste landen, blijkt uit het VN-rapport over gelukkige landen. Lagom wordt ook wel het geheim van de Zweedse tevredenheid genoemd. Hun filosofie in een paar woorden: precies goed. Totaal het tegenovergestelde van het moraal dat in andere Westerse landen heerst, met hun overvolle agenda's, indruk willen maken op anderen met wat jij hebt en altijd maar 'druk' zijn.
Anna Brones schrijft in haar boek Leef Lagom over de levensstijl van het Noordelijke land. Volgens Brones lijkt de Zweedse cultuur rust en orde uit te stralen in een chaotische moderne wereld. 'We verlangen naar iets wat moeilijk onder woorden te brengen is, een gevoel van voldoening, van precies genoeg op het juiste moment hebben.' Daar kunnen perfectionisten die ook graag eens tevreden willen zijn, nog wat van leren dus. Een paar tips: Werk aan de winkel Lagom kan je ook toepassen op de werkvloer. Een betere balans creëren, en daardoor meer tevreden en ontspannen zijn. - Je mag soms effe geen reet uitvoeren. Een belangrijke note uit het boek van Brones is dat je tevreden mag zijn met dagen waarop je allesbehalve productief bent. Dat niets doen is soms hartstikke nodig, want het draagt bij aan je mentale welzijn. - Focus op één taak. Soms heb je wel vijftien tabbladen openstaan en ben je met wel zes dingen tegelijk bezig. Nu mee kappen. Sluit alle browsers die je niet nodig hebt, zet je mobiel op stil en richt je op die ene to do-taak. Zal je zien dat je nog productiever bent ook. - De waarheid is soms hard: die hoge verwachtingspatronen en zelfkritiek brengen je niet verder. Kijk wat realistisch haalbaar is op dat moment. Als je taken uit handen moet geven, dan is dat maar even zo. - Creëer balans in je werk en privéleven door prioriteiten te stellen. Vast en zeker dat er daardoor mensen of taken afvallen. Maar let it go, zoals ze dat zo mooi zingen in Frozen.
Opgeruimd staat netjes Volgens de Zweden blokkeert rommel onbewust creativiteit en is het lastiger om te ontspannen, dus is het beter om de boel op te ruimen. - Als er in je stek te veel rotzooi opstapelt, wordt het tijd eens flink de bezem er doorheen te halen. Gooi alle meuk weg die geen doel heeft of rommelig oogt. Denk aan stapels met oude kranten, rondslingerende pennen en schoenen. Gebruik bijvoorbeeld decoratieve opbergmanden om de troep in op te bergen. - Alle. Gordijnen. Open. Lagom in je huis vereist veel natuurlijk licht. Het zorgt ervoor dat je energiek en fris bent. Die frisse lucht heeft een positief effect op je gezondheid en je humeur. Mooi meegenomen. - Trek die minimalistische levensstijl door in je stek. Opvallende kleuren of printjes kunnen zorgen voor afleiding en een gespannen gevoel. Oplossing: verf de muren wit of bekleed ze lichtgrijs. Dat hoeft echt niet saai te zijn. Decoreer de rest van je pand met gezellige accessoires. - Planten zijn essentieel in een lagom levensstijl. Ze fleuren de ruimte op, zorgen voor textuur en helpen stress te verminderen.
Groen moet je doen Milieubewustzijn is een belangrijk onderdeel van lagom. Brones schrijft in haar boek dat de productie van één jeans al 8.000 liter water kost. Deze filosofie kan je toepassen door je afval, energie en koopgedrag te verminderen. - Elke dag een verse maaltijd kopen kost een stuk meer energie dan dat je meerdere porties bereidt. Dus als je toch in de keuken staat, kun je net zo goed wat extra hoeveelheden bereiden. Vries vervolgens wat maaltijden in om later weer op te warmen. Da's mooi makkelijk. Scheelt je de volgende keer weer een hoop werk. - Lagom in je koopgedrag: niet te veel en niet te weinig. Hou je aan een boodschappenlijstje, hierdoor weerhou je jezelf om meerdere impulsaankopen te doen. O, en vermijd de supermarkt als je trek hebt. Dat zijn de momenten waarop je de meeste koopjes binnenhaalt die je eigenlijk niet nodig hebt. - Kijk tijdens de supermarkt naar producten die bijna over de datum zijn. Wie weet kun je nog een lekkere maaltijdsalade redden. De app Too Good To Go is ook een topper wat betreft het tegengaan van voedselverspilling. Voor slechts een paar euro kun je bij veel bedrijven een box krijgen vol eten dat nog goed is, maar bijna over de datum raakt. - Vast een open deur, maar neem eens een kijkje in tweedehandswinkels. Genoeg toffe kleding die een tweede leven zoekt. Of herontdek je eigen kledingkast. Er liggen vast genoeg stukken te verstoffen die je al maanden niet aantrok, maar hartstikkene kek zijn.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.