Body & Mind
Dit is waarom we de pil wél blijven slikken
Gepubliceerd op
29 mei 2018 om 19:00
Gepubliceerd op
29 mei 2018 om 19:00
De reputatie van de pil is in het slop geraakt. We willen die dagelijkse portie hormonen – die voorkomt dat je zwanger wordt – namelijk niet meer in ons lijf. Maar wist je dat het slikken van de pil ook voordelen kent?
No baby, pleaseVan seks hebben krijg je kinderen, dat zal nooit veranderen. Anticonceptie is dan ook een noodzakelijk kwaad als je (nog) geen baby wilt. De mannenpil laat helaas nog even op zich wachten. Tot die tijd moeten we het helaas doen met één (of meerdere) van de elf andere anticonceptiemiddelen we ter beschikking hebben.
**Lees ook: [Waar blijft toch die anticonceptiepil voor mannen? Hier dus
](https://www.andc.tv/item/lifestyle-waar-blijft-toch-die-anticonceptiepil-voor-mannen-hier-dus)Massaal pilmoeVooral de hormoonvrije anticonceptiemiddelen worden de laatste tijd geroemd in het nieuws. We slikken al die hormonen niet meer en stappen massaal over naar hormoonvrije alternatieven, zoals cycluscomputers en de koperspiraal.
Hormonenhorror Maar zijn hormonen écht zo slecht? Net als ieder anticonceptiemiddel heeft ook de pil bijwerkingen waar je niet van gaat juichen. Maar volgens het boek Het Wonder Daaronder heeft de pil ook een aantal effecten waar je wél blij van wordt. Dit zijn ze:
1. Hormonale anticonceptie is en blijft de beste bescherming tegen zwanger worden Naast het koperspiraaltje en sterilisatie blijkt hormonale anticonceptie de meest veilige manier te zijn om jezelf te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Niet geheel onbelangrijk, als je totaal niet zit te wachten op een kleine spruit.
2. Met de pil is ongesteld zijn een stuk minder vervelend Hormonale anticonceptie zorgt voor kortere, minder hevige bloedingen en minder menstruatiepijn. Daarbij verkleint de pil de kans op bloedarmoede, wat bij veel vrouwen voorkomt.
3. De pil beschermt tegen sommige vormen van kanker Hormonale anticonceptie lijkt bescherming te bieden tegen de meest voorkomende (en gevaarlijkste) vormen van kanker bij vrouwen: darmkanker, eierstokkanker en kanker in het baarmoederslijmvlies.
4. Met de pil word je ongesteld wanneer het jou uitkomt Met de pil kun je je bloeding reguleren, zodat je ongesteld wordt wanneer het jou uitkomt. Vaak wordt gezegd dat het doorslikken van de pil niet goed voor je is, maar dat is een fabel. Je kunt de pil net zo lang doorslikken als je wilt.
5. De pil beschermt je mogelijk tegen infecties in het bekken Door de pil wordt het slijm in je baarmoederhals dikker, waardoor bacteriën er minder makkelijk doorheen kunnen dringen. De kans op infecties, een belangrijke oorzaak van kinderloosheid bij vrouwen, wordt daardoor kleiner.
6. Door de pil loop je minder risico op goedaardige knobbeltjes in je borst De stress, de paniek en een eventuele chirurgische ingreep om het bobbeltje te verwijderen kun je prima missen.
7. De pil is een medicijn tegen veelvoorkomende aandoeningen bij vrouwen Vrouwen met polycysteus-ovarium-syndroom en endometriose hebben baat bij het slikken van de pil. Als de pil door wordt geslikt, vindt er namelijk geen bloeding plaats. Daardoor blijft de schade door de endometriose beperkt.
Doe wat bij je past Een pleidooi voor het kiezen van de pil als anticonceptie is dit niet. Bedenk wat voor jou het belangrijkst is en stem daar je keuze voor een anticonceptiemiddel op af. Vooral voor vrouwen met heftige menstruatiepijn en endometriose kan de pil uitkomst bieden en je menstruatie een stuk draaglijker maken. Je hoeft die pil dus echt niet direct in de prullenbank te gooien onder invloed van de groeiende anti-hormonenbeweging. Ieder lijf is nu eenmaal anders.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.