Body & Mind
Kak, ik moet: zo kun je je kakschema beïnvloeden als het niet uitkomt
Gepubliceerd op
21 november 2021 om 16:00
Bron / Fotografie
beeld Getty Images
Gepubliceerd op
21 november 2021 om 16:00
Bron / Fotografie
beeld Getty Images
Kakken. We moeten het allemaal, ook al zouden we het soms liever even overslaan. Als je voor het eerst bij je scharrel thuis slaapt bijvoorbeeld, of als je alleen een goor tankstationtoilet tot je beschikking hebt. Je poep ophouden kun je beter niet doen, maar zo kun je je kakschema toch een beetje beïnvloeden.
Voor sommige mensen geldt dat als ze moeten, ze moeten. Punt. Terwijl anderen het uren kunnen ophouden door hun poepangst. Toch is het beter om je kak te laten gaan als je moet. Doe je dat niet, dan kan dat voor obstipatie zorgen en daar hebben we nou net geen zin in. Met deze tips kun je je poepmomenten toch wat meer naar je hand proberen te zetten.
Lees ook: Bloedirritant: waarom je vaker moet kakken als je ongesteld bent1. Een blokje omMoet je zo weg richting een belangrijke zakelijke afspraak of een date? Het liefste ga je dan nog even snel thuis naar het toilet. Oost west, eigen wc best. Helaas kunnen de meeste mensen niet kakken op commando, maar je kan je keutel wel stimuleren. Belangrijk daarbij is om je spieren te ontspannen, bijvoorbeeld door een rondje te wandelen. En als je dan op het toilet neerploft, probeer jezelf dan af te leiden met een boek of een spel op je telefoon. Zo zit er niet zoveel druk achter, iets waar kak slecht op gaat. Wedden dat je binnen no time met gerust hart naar je afspraak kan? Is Candy Crush toch nog ergens goed voor.
2. Plan je ochtendkakNaast beweging kan ook slaap invloed hebben op je poepschema. Veel mensen hebben de behoefte om een nummer twee te doen, ongeveer twintig tot dertig minuten nadat ze wakker zijn geworden. Dat is ook niet zo gek, want je darmen zijn dan de hele nacht bezig geweest met het eten van de dag ervoor verwerken en willen dat zo snel mogelijk kwijt. Wil je thuis nog even naar de wc voordat je 's ochtends weg moet, sta dan dus wat eerder op. Of ben je blijven slapen bij je scharrel en wil je daar ab-so-luut niet poepen, maak dan dat je wegkomt nadat je wakker wordt. Leuk hoor die ochtendseks, maar dat komt wel als die poepangst-fase verdwenen is.
3. Havermout en koffie, alsjeblieft Wat ook kan helpen je darmen te stimuleren en daarmee je kakschema te beïnvloeden, is voeding. Vezelrijk eten houdt je darmen in beweging en maakt je ontlasting soepeler, omdat vezels water opnemen. Wil je die darmen dus lekker aan het werk zetten zodat jij nog even snel thuis de wc-bril kan verwarmen, ga dan voor een vezelrijke maaltijd als volkoren brood of havermout. Ook koffie kan activiteit in de darmen stimuleren, dus vergeet er ook zeker geen kop zwart goud bij te nemen. Al was je dat waarschijnlijk toch al van plan.
Lees ook: Geen haast: zo lang zitten Nederlanders op de wc als ze kakken
4. Niet. Gaan. Stressen. Beland je toch in een situatie waarin overal-behalve-thuis-kakken onvermijdelijk lijkt? Ga dan vooral niet nadenken over hoe erg je daar níét wil kakken, maar probeer het los te laten. Figuurlijk gesproken dan. Stress slaat namelijk op je dikke darm, die daardoor meer gaat spannen en ontspannen en de ontlasting sneller vervoert. Voor je het weet moet je dan dus toch naar het toilet, en dat wilde je nou nét vermijden. Shitzooi.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.