Body & Mind
Aha, dít is dus wat die kerstboom met Jezus te maken heeft
Gepubliceerd op
8 december 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Unsplash
Gepubliceerd op
8 december 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Unsplash
Dat we tijdens Kerstmis de geboorte van Jezus – God, maar dan als mens – vieren, prima. Maar wat heeft die kerstboom in Godsnaam, pun intended, te maken met de geboorte van Jezus?
Persoonlijk kunnen we wel bedenken waarom we 'm elk jaar weer optuigen: het is gezellig, staat leuk en maakt de korte winterdagen enigszins draagbaar. Maar verrassing, da's niet wat het met Jezus te maken heeft.
Kerstboom in het christendom Vanuit een christelijk perspectief is de kerstboom al best wel snel te verklaren: de driehoekige vorm wijst op de Heilige Drie-eenheid van 'de vader, de zoon en de heilige geest'. Oh, en je weet wel hoe er op TikTok nu wordt getipt om je kerstboom op de kop te hangen, zodat je katten er niet in kunnen springen? Deden ze in landen als Polen en Oekraïne al, dan lijkt de boom op het kruis van Jezus.
Boom versieren voor Jezus Maar om te weten hoe die versierde boom überhaupt in ons straatbeeld terecht is gekomen, moeten we nog even wat jaren terug. De Germanen vierden namelijk geen kerst, maar het midwinterfeest. Dat deden ze op de kortste dag van het jaar, waarbij de donkere dagen werden verjaagd en het nieuwe leven werd gevierd. Hoe ze dat vierden? Met de bomen die het hele jaar groen blijven, zoals de spar. Ze versierden de bomen en hingen de groene takken in huis. Vanaf de 16e eeuw werd dit gebeuren gekoppeld aan de viering van de geboorte van Jezus, en daar ga je: de versierde boom werd de kerstboom.
Lees ook: Vliegt de winkels uit: Action verkoopt een kunstkerstboom voor een prikkie
Even voor je beeldvorming: die kerstbomen in 1600 waren sparren versierd met appels en noten, op bijvoorbeeld kerstmarkten. Pas vanaf 1800 dacht de adellijke stand 'hey, laat ik eens zo'n boom in huis halen', waar ze er ook papieren bloemen en snoep bij hingen.
Kerstmis met kerstboom Toch duurde het nog een aantal jaar voordat de kerstboom bij elke Nederlander in huis stond. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het voor iedereen betaalbaar om er een in huis te halen. En ook dat ging niet zonder slag of stoot: de katholieken vonden het er niet bij horen, want een kerstboom zou afleiden van de geboorte van Jezus. Uiteindelijk waren het de protestanten die zeiden 'laat lekker staan', en nu zijn we hier: discussiërend over wanneer je 'm eindelijk op mag zetten. Wát een geschiedenis.
delen
Meike van Zandvoort
InstagramMeike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.