Van onderen: hoe weet je of je aambeien hebt?

Body & Mind

Van onderen: hoe weet je of je aambeien hebt?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 april 2023 om 08:00

Gepubliceerd op

21 april 2023 om 08:00

Aambeien, dat zijn toch die dingen waar alleen zwangere vrouwen last van hebben? Niet per se, helaas.

Het is volgens huisartsen dé klacht waarvoor patiënten zich het meest schamen, en toch zijn aambeien zo normaal als Frans Bauer die Chinees eet. Aan de binnenkant van de anus zitten een boel aders. Die kunnen gaan opzwellen en uitstulpen: aambeien dus. Ze kunnen in de anus zitten (inwendig) of naar buiten komen (uitwendig). Lees ook: Assjeblieft: dit zijn de beste sporten voor stevige billen Niet gevaarlijk Inwendig, uitwendig, allemaal best: je wil geen van beide. Gevaarlijk zijn ze niet en pijn hoeven ze niet te doen – een heleboel mensen hebben aambeien zonder er last van te hebben –, maar het kán wel. Bovendien kunnen ze gaan bloeden.

Hoge druk De precieze oorzaak van aambeien is niet bekend. Ze ontstaan in elk geval door een hoge druk rond de anus. Bijvoorbeeld bij constipatie (verstopping), waarbij je hard en langdurig moet persen, tijdens een bevalling (ja, God, er moet nogal wat uit), overgewicht waarbij er druk op de anus ontstaat, zittend werk (ook hier: druk op de anus) en ouderdom, waardoor de boel wat uitrekt daarbeneden.

Kwetsbaar Nu de vraag: hoe weet je nou of je ze hebt? Heb je aambeien, dan zit er vaak wat bloed en/of slijm bij je ontlasting (ze zijn nogal kwetsbaar), je kunt jeuk of een branderig gevoel rond de anus hebben, het gevoel dat je naar het toilet moet en soms verlies van een beetje ontlasting.

Kop niet in het zand Oké, je hebt ze, ademhalen en accepteren. Wat nu? Aambeien zijn meestal onschuldig en genezen vanzelf. Ze zijn gelukkig goed te behandelen met zalf, crème of zetpillen. Een warm bad kan helpen tegen eventuele pijn. Zit er daadwerkelijk bloed bij je ontlasting, steek je kop dan niet in het zand, maar ga naar de huisarts. Het kan namelijk ook een teken zijn van een ontsteking, poliep of tumor in je darm. Lees ook: Voorjaarsvermoeidheid: wat is het in godsnaam en wat doen we er tegen?

Shitzooi Wil je voorkomen dat ze terugkomen (eh, ja), focus je dan op je ontlasting. We zeggen maar waar het op staat: zorg dat je poep zachter wordt. Drink zo'n twee liter water per dag, beweeg minimaal een halfuur per dag, eet vezelrijke voeding en ga direct naar het toilet als je aandrang voelt. Des te sneller is deze shitzooi over.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen