Body & Mind
Zie je nou wel: menstruatiepijn is bijna net zo pijnlijk als een hartaanval
Gepubliceerd op
9 maart 2018 om 20:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
9 maart 2018 om 20:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Wij vrouwen weten waar we het over hebben als het om menstruatiepijn gaat. Maar om dat uit te leggen aan de buitenwereld (lees: mannen) is vaak onbegonnen werk.
Vaak kun je bij menstruatieklachten op weinig begrip rekenen. Want praten over ongesteld zijn doen we sowieso weinig, terwijl we toch echt iedere maand weer aan de beurt zijn. De lucky few hebben alleen wat lichte krampen, het andere kamp heeft dagenlang heftige buikpijn, migraineaanvallen en andere lichamelijke ongemakken waar iedere man zich allang ziek voor had gemeld.
Menstruatiekramp bijna net zo pijnlijk als een hartaanval Maar hoe omschrijf je de hel die ongesteld zijn is aan een werkgever of vriend die niet in het bezit is van een baarmoeder? Nou, door te zeggen dat menstruatiekrampen bijna net zo pijnlijk kunnen zijn als een hartaanval. Dat beweert John Guillebaud, professor aan de University College Londen, die vindt dat menstruatieklachten niet de aandacht krijgen die ze verdienen. En daar kunnen we de beste man helemaal gelijk in geven, want het advies van een huisarts reikt meestal niet verder dan ‘neem maar een paracetamol tegen de pijn’. Bedankt voor je goedbedoelde advies dokter, maar dat hebben we natuurlijk al geprobeerd!
Talk about it Wat moeten we dan doen volgens Guillebaud? ‘Uit de kast komen met de ongemakken en erover praten. Miljoenen vrouwen lijden iedere maand weer onder helse krampen waar nog geen middel tegen is. Als er meer over gepraat wordt, zal ook de medicijnenindustrie meer aandacht besteden aan menstruatiepijn.’ In Nederland pleiten Mariah Mansvelt Beck en Wendelyn Hebly, oprichters van Yoni, hier ook voor. Ze moedigen vrouwen aan om de stilte rondom menstruatiepijn te doorbreken. Menstruatiepijn is namelijk niets om je voor te schamen. Pas als je erover begint, valt het op hoeveel mensen om je heen hier ook last van hebben.
Ook in de media moet we het eens goed hebben over onze struggles tijdens de menstruatie. ‘We need to talk about it on Oprah and national TV,’ zegt Richard Legro, M.D. bij het Penn State College of Medicine tegen Quartz Magazine. Ja heren, dan horen jullie het eens van een man.
Bron: Quartz Media
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.