Body & Mind
Sparen of spenden: er zijn in totaal 7 verschillende geldpersoonlijkheden
Gepubliceerd op
16 juli 2023 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
16 juli 2023 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Vaak wordt er gedacht dat er twee types zijn wanneer het om geld gaat: de spaarders en de spenders. Volgens het boek Happy Money van Ken Honda zijn dat er een stuk meer. De Japanse zakenman en spreker zegt dat er niet twee maar zeven (!) verschillende geldpersoonlijkheden zijn. Waar herken jij je in?
De dwangmatige spaarder Je vakantiegeld en ieder ander extraatje gaan linea recta naar je spaarrekening, zelfs wanneer je geen spaardoel voor ogen hebt. Je pluist uit welke boodschappen waar in de aanbieding zijn, welk telefoonabonnement het goedkoopst is en stuurt rustig een tikkie als er iemand bij je komt eten. Herkenbaar? Grote kans dat je een dwangmatige spaarder bent. Je bent bang om het geld te verliezen waar je zo hard voor hebt gewerkt, en mag best wat guller naar jezelf (en je omgeving) zijn.
De dwangmatige spender In tegenstelling tot de dwangmatige spaarder is het bij jou lang leve de lol. De drogist verlaat je niet zonder twee tassen aan meuk, tijdens een avond uit geef je meerdere rondjes en je bent ervan overtuigd dat nieuwe schoenen goedkoper zijn dan therapie. De kans is groot dat je dure aankopen soms verbergt voor je geliefde, familie en/of vrienden. Let op, want bij deze financiële persoonlijkheid liggen schulden op de loer.
Lees ook: Poenpraat: 'Eerst had ik schulden, nu verdien ik 8000 euro netto per maand'
De dwangmatige moneymaker Je gelooft dat veel geld de sleutel naar geluk is. Het grootste deel van je energie besteed je aan het proberen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Je wil meer, meer, meer en werkt je daarvoor helemaal de pleuris. Het liefst praat je met vrienden over geld, als je tijd hebt om te kletsen dan. In je vrije uren ben je ook vaak aan het werk. Het is goed om in gedachte te houden dat er meer in het leven is dan geld.
De onverschillige Je denkt zelden aan geld en praat er liever niet over met mensen. Je bent bescheiden en denkt snel: goed is goed. Tevreden zijn met wat je hebt is prima, maar het is wel belangrijk om te weten waar je staat en waar je geld naartoe gaat. Door dit goed in de gaten houden voorkom je de financiële stress waar je juist zo tegenop ziet.
De spaarder en spender Jij bent een spaarder, maar tegelijkertijd ook een spender. Je spaart veel, maar geeft het ook makkelijk uit aan impulsaankopen. Iedere maand snoep je wel een bedrag van je spaarrekening af. Zonde, want hierdoor raak je vaak teleurgesteld in jezelf. Bedenk een mooi spaardoel en verlies dat niet uit het oog.
Lees ook: 10 gekke manieren om heel snel geld te verdienen
De gokker Als kind was je niet weg te slaan bij de schuifautomaten op de kermis en tegenwoordig ga je graag naar het casino of verdiep je je in crypto. Eigenlijk zit je een beetje tussen de moneymaker en spender in: je wil graag veel geld, maar geeft ook veel uit om er (hopelijk) meer knaken voor terug krijgen. Niks mis met een klein gokje hier en daar, maar je moet jezelf er niet in verliezen.
De stresskip Geld vind je doodeng. Je bent constant bang om het te verliezen en zodra je salaris wordt gestort, begin je al te stressen. Doordacht omgaan met geld is goed, maar onnodig geobsedeerd raken door worstcasescenario's is ongezond.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.