Puisten peuteren: dit zegt pulken aan je gezicht over je persoonlijkheid

Body & Mind

Puisten peuteren: dit zegt pulken aan je gezicht over je persoonlijkheid

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

22 maart 2023 om 20:00

Gepubliceerd op

22 maart 2023 om 20:00

Je kijkt in de spiegel en ziet een dikke puist op je voorhoofd zitten. Ach, ééntje uitknijpen kan geen kwaad, denk je, en gaat aan de slag. Maar het blijft niet bij die ene, want voor je het weet ben je een half uur verder en zit je hele gezicht vol rode plekken.

Het feit dat je dit doet zegt meer over jou dan je denkt. Sterker nog, het kan – maar dat hoeft niet altijd zo te zijn – zelfs zijn dat je een aandoening hebt dat het pulken veroorzaakt: dermatillomanie, een aandoening waarbij je dwangmatig aan je huid, nagels en/of korstjes pulkt. Ook kan het een vorm van OCD zijn en komt het vaker voor bij mensen met ADHD en autisme. In deze gevallen is het pulken niet meer onder controle te houden wat voor schade, maar ook voor veel schaamte kan zorgen. Of deze gewoonte voor jou bij die aandoening hoort of niet, het kan veel zeggen over jouw persoonlijkheid. En nee, dat zijn echt niet alleen maar negatieve dingen.

Lees ook: Last van haaruitval? Zo krijg je weer een volle bos

1. Introvert, introverter, introvertst Uit onderzoek naar dermatillomanie en persoonlijkheidstrekken blijkt dat mensen met de aandoening vaker introvert zijn dan extravert. Hoe extremer het pulken is, hoe introverter de persoon ook wordt. Dit heeft onder andere te maken met de schaamte die bij het pulken komt kijken, waardoor mensen zich afzonderen van sociale situaties.

2. Stresskip Pulken aan je gezicht wordt vaak veroorzaakt door stress. En laat de mensen die veel pulken nou nét extra stressgevoelig zijn. Want door stress ga je krabben en van de wondjes na het krabben krijg je weer stress waardoor je nog meer gaat krabben... je begrijpt: gevalletje vicieuze cirkel.

3. Kritische Koos Nóg zo'n onhandig persoonlijkheidstrekje: als je een pulker bent, ben je ook een kritisch persoon. Jouw perfectionisme heeft jou al ver gebracht, en het zorgt ervoor dat je jezelf blijft verbeteren. Maar het zorgt ook dat je kritisch op jezelf bent. Vandaar dat jij vaak voor de spiegel te vinden bent, op zoek naar ieder 'verkeerd' plekje op je huid.

4. Nadenken doen we achteraf Doen zonder er al te lang over na te denken? Dat ken jij maar al te goed. Misschien moet je dat shotje niet gelijk achterover gooien, want de volgende ochtend moet je gewoon weer om negen uur op het kantoor zijn. En die impulsiviteit zie je ook weer terug in het pulken. Want als je even langer nadenkt weet je heus wel dat het krabben aan een korstje niet bepaald goed voor je is.

5. Oog voor detail Jij ziet natuurlijk elke puist en korst, ook al was die voor een ander misschien niet eens zichtbaar. Maar jij hebt arendsogen, bent een pietje precies, als een kat in het donker vind jij spelden in hooibergen. Heb je ooit aan een carrière als kunstenaar gedacht? Of ben je altijd degene die tijdens vergaderingen de kleinste fouten uit teksten of projecten haalt, waarna je collega's zich verbijsterd afvragen hoe je erop bent gekomen?

6. Een echte doorzetter Het woord opgeven staat niet in jouw woordenboek. Als je eenmaal ergens aan bent begonnen maak je het af ook. Je vrienden zullen je daarom ook kennen als iemand die loyaal is en die voor hen door het vuur gaat. Waarom dit kenmerk bij het pulken hoort? Je bent in dat geval ook een doorzetter. Als je eenmaal bent begonnen met pulken stop je pas als je het perfect vindt.

7. Eigenwijs? Hoezo? 'Ik ben helemaal niet eigenwijs,' horen we je al zeggen. Dat ben je dus wel, nee, geen discussie mogelijk. Jij geeft niet zomaar toe als je overtuigd bent van je mening, en anderen moeten veel moeite doen om jou van die van hen te overtuigen. Als iemand jou weer eens verteld hoe slecht het uitknijpen van puisten is draai je eigenwijs je gezicht weg. Je weet heus zelf toch wel wat goed of slecht is?

Heb je het idee dat je geen controle meer hebt over het pulken, en geeft de handeling je een dwanggevoel? Dan is het handig om contact op te nemen met je huisarts. Jouw huisarts kan jou helpen, bijvoorbeeld met therapie of medicijnen, om het pulken onder controle te krijgen om mentale schade en schade aan je huid te voorkomen.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur